Dutch Design Week 2005

Van 15 tot en met 23 oktober 2005 vindt in Eindhoven voor de vierde keer de Dutch Design Week plaats. Meer dan honderd deelnemers geven middels exposities, lezingen, workshops, films, rondleidingen en bedrijfsbezoeken een representatief beeld van de nationale ontwerpwereld. Naast producten van toonaangevende ontwerpers, maak je kennis met de nieuwste creaties en concepten van aanstormend talent. Uitgangspunt bij alle onderdelen is dat bezoekers inzicht krijgen in het boeiende proces van idee tot eindproduct.

Gisteravond gaf Hella Jongerius, ontwerper van 2004 en in 1993 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, een lezing. Het verhaal van Jongerius ging hoofdzakelijk over het afgelopen jaar. Een jaar met vele boeiende opdrachten. Jongerius heeft veel liefde voor de merklap. Dit was het afgelopen jaar terug te zien in de samenstelling van de expositie ‘Hella Jongerius selects work from the permanent collection’ in het National Design Museum, Cooper Hewitt in New York City, van 4 maart tot 4 september 2005. Oude merklappen waren in dozen verpakt met doorzichtige deksels. Vervolgens werden de dozen gedeeltelijk over elkaar geschoven waardoor alleen het motief, dat Jongerius interessant vond, te zien was. Een bijzondere manier om merklappen te tonen. Verder was er op deze expositie een aantal nieuwe dekens te zien die in ‘Needlepunch’ uitgevoerd waren.
Hella Jongerius borduurde voor de geboorte van haar twee dochters een merklap.
Een andere bijzondere opdracht kwam van IKEA Sweden. Jongerius leverde onder andere tekeningen voor meubels, lampen en vazen in. IKEA koos voor haar vazen. Het bedrijf bestelde 100.000 exemplaren. De vazen kosten € 34,95.

Zowel de lezing van Hella Jongerius als de Graduationshow 2005 was de moeite waard!

2 gedachten over “Dutch Design Week 2005

  1. De vazen waren in twee dagen uitverkocht. Ik wil graag de vaas met gaatjes hebben. Ik heb naar Ikea gebeld en als het goed is moeten deze binnenkort weer binnenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *