Letter voor Letter, Friese merklappen van A tot Z

Gistermiddag was de opening van de expositie Letter voor Letter in het Fries Museum, Leeuwarden. De lange rit die ik ervoor over moest hebben, was ik meteen vergeten toen ik de tentoonstellingsruimte in ging. Er is voor een unieke opstelling van de merklappen gekozen. Het merendeel van de merklappen is niet achter glas. Van zeer dichtbij kun je alle motieven, borduursteken en linnen bestuderen en bewonderen. Hopelijk beseft iedereen dat je niet met je vingers aan al dit mooie en speciale borduurwerk moet komen!

Letter voor Letter vertelt het bijzondere verhaal achter de merklappen aan de hand van het alfabet. Elke letter staat stil bij een bijzonder facet van de merklap. Onderwerpen als de naaischool, het Friese alfabet, motieven, handwerkgerei, het merken van kleding komen uitgebreid aan bod. Meer dan tweehonderd Friese merklappen van het Fries Museum zijn er te zien. De Friese merklappen vallen op door de grote hoeveelheden alfabetten en vaak grote initialen, daarom wordt er in Friesland ook wel over letterlappen gesproken. Daarnaast worden onder meer patronenboekjes, stoplappen, prenten, schilderijen en wiegenlakens getoond. Tevens zijn er enkele werkstukken van hedendaagse kunstenaars te zien.

Ik heb gisteren genoten van al het moois op deze tentoonstelling! Letter voor Letter is een absolute must voor alle liefhebbers van borduurkunst. De expositie is van 16 oktober 2005 tot en met 12 maart 2006 in het Fries Museum, Leeuwarden. Bij de expositie is het boek Letter voor Letter verkrijgbaar.

2 gedachten over “Letter voor Letter, Friese merklappen van A tot Z

  1. het klinkt inderdaad heel aantrekkelijk. ik zal nog eens surfen!
    bedankt voor de tip.
    groetjes

  2. Berthi, ik ben het helemaal met je eens, ik heb ook genoten zaterdag. Zelf vond ik het heel leuk dat een antieke doek destijds geborduurd door een 80-jarige borduurster, in 1979 nog eens nageborduurd was door een 80-jarige borduurster. Of de borduursters familie waren stond niet bij de toelichting maar de oude merklap vond ik heel bijzonder omdat er ook pailletjes op te vinden waren en dat heb ik nog nooit eerder gezien op een oude merklap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *