Wordt punniken de nationale hobby?

RTL nieuws, editie NL, 18.15 uur, 10 oktober 2005: Hierin komt aan de orde dat Nederlanders een volgzaam volkje zijn. Sinds ‘Dancing with the Stars’ op de televisie te zien is beleven de dansscholen een opleving. Een opleving? De dansscholen krijgen te maken met overbevolking! Het lijkt of iedereen ineens zonodig een cursus stijldansen moet volgen.
Ook kwam de vraag naar voren of in de toekomst punniken een rage zal worden. Helaas, zoals de verwachting zal zijn! Terwijl punniken een enorme leuke bezigheid is. Je hebt er weinig voor nodig, je kunt het overal doen en je maakt er de meest prachtige creaties mee.

Als kind heb ik veel gepunnikt. Ik nam een leeg houten garenklosje – jammer genoeg zijn die er nog nauwelijks te vinden -, mijn vader sloeg er met de hamer vier spijkertjes in, ik zocht allerlei restjes katoen, een dikke naald en ik ging aan de slag. Het spannendste was om in een razend snel tempo een lange gekleurde sliert tevoorschijn te toveren. Hoe vaak keek ik niet om te zien hoever ik was. Ik keek de sliert het klosje uit!

11 gedachten over “Wordt punniken de nationale hobby?

 1. Heel herkenbaar dat laatste stukje. Toen ik nog een kind was, was een moeder van een schoolvriendinnetje een hele bol aan het punniken. Dit moest uiteindelijk een kleedje worden.

 2. Op de Kreadoe zag ik dat punnikklosjes van doorzichtig plastic er voorzichtig aan zitten te komen. Dan hoef je je sliert niet steeds uit te rekken om te zien wat er straks komt. (Ja, ook ik heb ervaring met die houten garenklosjes!)
  Wat er dit keer mee gepunnikt werd? Bandjesgaren, je weet wel, van die glimmende touwladdertjes. Dat maakt een glitterworstje, waar je dan een glimkraal aanrijgt. Erg blingbling, dus heeel hip.
  Je zult het binnenkort zelf ook wel zien, op de Handwerkbeurs.

 3. Hei, ff een punnikberichtje uit noorwegen,hier is het punniken al in volle gang,vooral sieraden en barbiespullen,complete handleidingen te koop!
  Goud of zilverachtig garen met speciale kralen en roze doorzichtig punnikhoudertje en beschrijving zijn hier (Kongsberg)in de breiwinkel te krijgen,van het merk Anchor,dus zal t binnenkort wel in nederland ook te krijgen zijn….

 4. Ja Diana, dat klopt wij staan al sinds een jaar overal door het land op beurzen, vooral op http://www.sieradenbeurs.nl en het loopt als een trein. Wij doen dat dus met dat Anchor garen in diverse kleuren ook met bruine kralen overigens. kijk maar eens op mijn website, we geven er ook workshops in. We staan ook aanstaande zondag op de Sieradenbeurs in de Orangerie te Den Bosch.
  Groetjes
  Monique

 5. Ik heb 2 oudere broers. Toen ik een jaar of 5 was en zij 7 en 9 hielden we een punnikwedstrijd. Iedere keer als je een “steek” maakte, moest je “ja” roepen. Het duo lieve broertjes begon, net als ik. Maar al gauw werd het tempo opgevoerd. Ik punnikte of mijn leven ervan afhing. Kon niet meer opkijken, want het tempo lag heel hoog. U begrijpt het al, de rotjongens riepen maar wat en deden niks, terwijl ik al een hele slang gepunnikt had!

 6. Waar kan ik patronen vinden om van een gepunnikte slang iets te maken.
  Dank voor de moeite.
  met vriendelijke groet;

 7. mijn naam is Martha Verwers Hendrix 67 jaar ,ik had een vraagje ik ben kettinkjes aan het punniken voor kinderen in India die gebruiken zij als een wenskettinkje,maar ik krijg de uiteinde niet mooi gesloten zou u zo goed willen zijn om mij dit op e-mail te zetten zo dat ik ook een mooie afwerking heb,hoe dat moet,bij voorbaat mijn dank.

 8. Ik Oma van kleindochters wil graag met ze punniken.Kunt u mij vertellen of er en zo waar ik boekjes met patroontjes te vinden zijn wat we van het gepunikte koort kunen maken?Arja van Vliet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *