Boek uit China

Wat wordt de wereld klein door internet. Zo heb ik al een aantal jaren contact met een Chinese vrouw uit Hong Kong. Allebei zijn we erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de lotusschoentjes. Heeft één van ons tweeën nieuwe informatie gevonden over dit onderwerp, dan vliegt er snel een berichtje ‘de computer’ uit. Deze afbeelding kwam vorige week via de e-mail binnen. Het is de voorkant van een nieuw Chinees boek, waarin twintig ‘bound feet ladies’ hun verhaal vertellen. Moeder, 102 jaar, zit op haar bed en daarachter zien we haar dochter, 78 jaar, het haar mooi maken. Beide dames hebben ingebonden voeten en dragen lotusschoentjes. Mooi, dat er volop illustraties in het boek te vinden zijn want de Chinese taal is voor mij hetzelfde als abracadabra. Het boek is in China al op de post gedaan. Nu is het wachten geblazen tot de postbode het bij mij op de deurmat laat vallen.
Normaal gesproken zou ik nooit in contact gekomen zijn met deze Chinese vrouw, maar de digitale weg biedt mogelijkheden. Een verrijking van je leven.

5 gedachten over “Boek uit China

 1. wel afschuwelijk als je het leest. in HzG heeft toch ook wel eens een artikel hierover gestaan? je kunt je niet meer voorstellen dat dat gebeurde/gebeurt.
  contacten in hong kong of china heb ik nog niet….
  groetjes

 2. Hoi Anneke,
  In HzG nummer 125 heb ik een artikel geschreven over de lotusschoentjes. Ik heb daar heel veel reacties op gekregen. Als je lotusvoeten hebt ben je ‘gehandicapt’, vind ik. Je kunt niet gewoon lopen, je waggelt of schuift vooruit. Voor ons moeilijk voor te stellen dat het in China een schoonheidsideaal was. Sinds 1911 is het officieel verboden. Nu leven in de provincie Yunnan de laatste vrouwen met lotusvoeten.
  Groetjes,
  Berthi

 3. Dag Berthi, waarschijnlijk heb je ondertussen het boek al ontvangen! Is het de moeite?

 4. @Sylvie, het is beslist de moeite waard. Er staan veel zwart-wit foto’s in. Voor jou is het nog interessanter omdat jij de Chinese taal beheerst en ik niet.
  Helaas is het niet tweetalig, Chinees en Engels, geschreven.

 5. Geachte mevrouw Berthi Smith-Sanders,
  Via Google ben ik op uw web-log gekomen en heb met interesse uw verhaal over de lotusvoeten gelezen. Zelf heb ik ook interesse in onderwerp. U spreekt over een boek. Heeft u misschien een ISBN nummer van het boek?
  Wachtend op uw reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Robbert
  rajkoets@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *