Inbakerdoeken

In Handwerken zonder Grenzen nummer 129, februari-maart 2005, las ik een artikel over wikkelbaby’s. Wat is een wikkelbaby? Een wikkelbaby is een kind dat, direct na de geboorte, in een doek wordt gepakt en vervolgens met smalle stroken stof, vele meters, omwikkeld wordt. Vroeger dacht men dat dit hielp tegen kneuzingen die baby’s soms oplopen bij de geboorte en tegen navelbreuk. Bovendien hoopte men dat door het wikkelen het kind recht van lijf en leden zou worden. Verder las ik in het artikel dat het wikkelen van baby’s niet meer voor te stellen is. Pas tegen het einde van de 19e eeuw kwam er een eind aan het ‘inbakeren’ van baby’s, hoewel het in een aantal gebieden, ook in Nederland, nog tot in de 20e eeuw werd gedaan.

Nu leven we in de 21e eeuw en zien het ‘inbakeren’ opnieuw in zwang komen. De reden waarom is veranderd. Heb je een onrustige baby? Dan is een kant en klare inbakerdoek dé oplossing…
Lees meer hierover bij Miss Little.

1 gedachte op “Inbakerdoeken

  1. welke artikels heb je hiervoor gebruikt? ik ben namelijk een werkstuk aan het maken over inbakeren en heb spoedig! artikels hiervoor nodig. Als je ze hebt, wil ik ze graag hebben of weten waar je het vandaan hebt gehaald.
    Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *