Kinderen leren breien

Ik kijk naar deze afbeelding en zie mezelf weer zitten op de stoel met een streng garen op mijn armen. Naar mijn idee duurde het een eeuwigheid voordat al dat garen opgewonden was tot een bol. Lamme armen kreeg je ervan!

De kinderen die we hier zien leren al op zeer jeugdige leeftijd breien, dat heel gewoon was. We hadden immers ook de breischooltjes, maar breiproeflappen van voor 1850 zijn helaas niet bekend. Dit is te begrijpen, want breiwerk kon weer worden uitgehaald en het garen voor iets anders gebruikt.

Deze ansichtkaart was gericht aan Meine kleine Trudi, Berlin den 30.X.1915. Rechtsonder lezen we: Eine verwirrte Geschichte.

6 gedachten over “Kinderen leren breien

 1. en nu hebben we toch echt het idee dat zulke jonge kinderen dat niet kunnen… eerlijk gezegd denk ik ook dat zoontje (6) nog te klein is om te kunnen borduren. (dat wil hij soms ook).
  zijn we gewoon niet streng genoeg?
  groetjes

 2. Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik toch niet bepaald strenge regels!
  Ik vermoed dat de kinderen van nu, later hun kinderen strenger zullen opvoeden. Je ziet dat het vaak met golfbewegingen gaat.
  We zullen nog wat geduld moeten hebben voordat er wat duidelijkheid hierover komt!
  Groetjes,Berthi

 3. Het grote voordeel van nu is dat kinderen niet hoeven breien of borduren. Maar als je kind er belangstelling voor heeft zou ik daar gebruik van maken. Dat kon nog wel eens gezellig zijn, samen met mama op de bank met een borduurwerkje. zoek een dikke stopnaald uit en een stukje stramien en ontdek wat daar voor moois mee te maken is Mijn zoon was een jaar of vijf toen hij heel erg teleurgesteld raakte van de plastic nephamertjes op de kleuterschool. Thuis had hij een echt hamertje en echte spijkers. Hij heeft een heleboel vliegtuigen gemaakt en sloeg een enkele keer op z’n duim, maar dat hoort er toch ook bij?
  groeten Marcella

 4. Hoi Marcella,
  Kinderen van tegenwoordig hebben de vrije keuze, maar ik heb creativiteit bij mijn kinderen altijd gestimuleerd. Thuis heb ik veel met ze geknutseld met allerlei materialen en ze moesten van mij ‘verplicht’ minimaal één jaar naar de vrije academie. Het ene kind heeft daar de lessen langer gevolgd dan de andere, maar ik hoop dat ze een basis meekrijgen.
  Leuk dat je zoon zo creatief is. Op school ontbreekt daar het nodige aan en op je duim slaan hoort er gewoon bij.
  Groetjes, Berthi

 5. Hallo allemaal,
  Ik geef sinds december vorig jaar handwerkles op een openbare basisschool. Alle kinderen zijn heel enthousiast hier over. Van groep 1 t/m groep 8, ze krijgen allemaal iets met borduren, haken, breien en de tussenliggende opdrachtjes. We zien al hele mooie creaties hierdoor ontstaan. Groep 3 t/m 8 hebben hun naam in kruissteek op een lapje stramien gemaakt en met 2 sierrandjes van 2 verschillende steken geborduurd. Het commentaar dat ze moesten beginnen tot het trots zijn dat het nu klaar is. Geweldig…….. alle scholen zouden het gewoon weer ‘moeten’ gaan doen.
  Groetjes Danielle

 6. @Danielle, echt geweldig om te horen dat je handwerkles geeft op een basisschool. Het is een mooi voorbeeld dat verdient om opgevolgd te worden door andere scholen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *