Asshak

Gisteravond ben ik naar het filmhuis geweest voor de film Asshak, tales from the Sahara. Een film die prachtige beelden laat zien van een volk vol schoonheid.

Het nomadische volk, de Toeareg in het Aïrgebergte, heeft zich staande weten te houden in de Sahara, een gebied dat gekenmerkt wordt door extreme hitte en kou. Je maakt kennis met de verhalenverteller Ibrahim Tshibrit, die de mondelinge overlevering van zijn stam levend houdt. De gesluierde mannen trekken van karavanserai naar karavanserai om hun waren te verkopen. De ongesluierde vrouwen passen op de tent, zorgen voor de kinderen en de dieren. En de vrouwen mogen de imzâd, een éénsnarige viool, bespelen. De Toeareg leven volgens de asshak, hierbij staat het respect voor anderen voorop. Vrouwen hebben asshak in hun hart en hoeven daarom geen sluier te dragen.
De film legt op een mooie manier de wereld van de Toeareg vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *