Eva Besnyö

Gisteren was ik naar de najaarsdag van de NVKKMS, in het Gemeentemuseum Den Haag. De lunch was in het naastgelegen Fotomuseum. Daar kocht ik de kaart ‘zigeunerjongen’, gefotografeerd door Eva Besnyö in 1931 in Hongarije. Dit is de bekendste foto van haar. Eva Besnyö werd in april 1910 geboren in Boedapest. In Hongarije kreeg Eva aan het einde van de jaren twintig les in fotografie van Jozsef Pécsi. In 1932 vestigde Eva Besnyö zich met John Fernhout in Nederland. Van 1933 tot 1944 waren ze getrouwd. In de jaren dertig deed ze veel aan portretfotografie en architectuuropdrachten. Na de scheiding van haar tweede man, grafisch ontwerper Wim Brusse, werd Eva zeer actief in de vrouwenbeweging. Beroemde fotografen als Blazer, Huf en Van der Elsken behoorden tot haar beste vrienden. In december 2003 overleed Eva Besnyö op 93-jarige leeftijd in het Rosa Spier Huis in Laren.

2 gedachten over “Eva Besnyö

  1. deze kaart is mij heel dierbaar; Ik weet dat hij op posterformaat ooit is gemaakt.
    Is zoiets nog te bestellen??
    Zou ik erg op prijs stellen??
    Groet van Wietske Horrel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *