En Vogue II

Vandaag was de najaarsdag van De Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht in het Gemeentemuseum Den Haag. Een dag met boeiende lezingen en bezichtiging van de expositie En Vogue! mode uit Frankrijk en Nederland uit de 18e eeuw met japonnen, mannenkleding, accessoires, schilderijen en prenten. Ik heb prachtige kostuums gezien, gemaakt van de mooiste stoffen en regelmatig voorzien van schitterend borduurwerk. Ook valt er een halffabrikaat mannenpak te bewonderen. Vijf lappen, een bruikleen van het modemuseum Galliera uit Parijs, hangen te schitteren aan de muur. De patroon- of kniplijnen ontbreken, maar aan de borduursels op de donkere stof zijn twee voorpanden te herkennen. Wat niet af is vind ik altijd fascinerend, zoals deze lappen.
De tentoonstelling laat verder nog Nederlandse streekmode zien en de examencollectie van de ontwerper Erik Frenken. Frenken keek naar de mode van de 18e eeuw, maar heeft er zijn eigen visie aan gegeven. Zo zie je baleinen alle kanten op steken.
Het is zeker de moeite waard om naar deze expositie te gaan, ondanks dat er een paar minpunten zijn. Zo zijn de kostuums in ‘hokjes’ opgesteld achter een netwerk van vierkantjes, dat een effect geeft alsof je voor kippengaas staat. Dit is geen prettige manier om de kleding te bekijken. Gelukkig is er ook een gedeelte achter glas.
Aan het einde van de middag wilde ik de catalogus, die bij deze tentoonstelling verschijnt, gaan kopen. Helaas, tijdelijk uitverkocht. Onbegrijpelijk!! Als je weet dat er een groep van ongeveer honderdvijftig belangstellenden komt, hoor je rekening te houden met voldoende voorraad! Nu ga ik maandag maar naar mijn eigen boekhandel, die altijd alle moeite voor je doet om het desbetreffende boek voor je te bestellen.
De expositie is er nog tot en met 4 december 2005.

1 gedachte op “En Vogue II

  1. Hoi mam,
    De foto bij deze log doet het niet echt.
    Ik zou zeggen doe er iets aan 😛
    Groetjes en liefs Matthijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *