Breiwerkje van een chullumutsje

Het breiwerk dat de mannen en de jongens op Taquile (Peru), een eiland gelegen in het Titicacameer, maken is duidelijk herkenbaar. De belangrijkste kleur is (donker) rood. Verder nog donkerblauw, tegen zwart aan, en ongebleekt wit. Voor kleine accenten in de motieven worden nog felle kleurtjes gebruikt. De mannen en jongens breien hoofdzakelijk mutsen die de naam chulo, yuchu of chullu hebben. Als je geen muts zou dragen hangen de vellen zo op je hoofd door de brandende zon.

Het breiwerk is heel vast en lijkt niet op een soepel vallend breisel. Zo’n breiwerk wordt op uiterst dunne metalen naalden gebreid met dunne wol. Er wordt in het rond gebreid, op vijf naalden. Het werk staat op vier naalden en met de vijfde wordt gebreid. De breinaalden hebben aan één kant een haakje; het beste is dit te vergelijken met een dunne haaknaald. Er wordt in het rond gebreid met de averechtse kant voor.
De mannen nemen hun breiwerk overal mee naar toe en als ze niet breien, vouwen ze het dubbel en slaan de draad een paar keer over de uiteinden van de breinaalden en het bolletje wol wordt vastgezet in de naalden, zoals op de foto is te zien.

Het is toch wel bijzonder om een onafgemaakt breiwerkje uit Peru in bezit te mogen hebben!

6 gedachten over “Breiwerkje van een chullumutsje

 1. Hallo Berthi,
  Wat een gezellig weblog! En nog leerzaam ook!
  Ik vond je weblog via creatiefportaal.nl…Nou, creatief ben je zeker! Ga zo door!
  Groetjes,
  Sandra

 2. Hallo Sandra,
  Dank je voor je leuke reactie. Ik wil graag mijn belangstelling en enthousiasme voor handwerk/textiel met anderen delen.
  Groetjes,
  Berthi

 3. hallo berthi,
  Mooie weblog! Gezellig om in te snollen.
  Ik ben op zoek naar het breipatroon van een chullumutsje of peruaans mutsje maar vind dit nergens op internet. Kan ik er via jou aan geraken?
  groetjes ann

 4. Dat je er na vijf jaar achter moet komen dat Berthi een dergelijk mutsje nog op de pennen heeft staat, prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *