Post uit China

China staat vooral bekend om zijn zijde en schitterende borduurwerk, waar ik het vandaag over wil hebben. En dan wel het historische handwerk/borduurwerk dat in China, met name bij de minderheden, ondergewaardeerd wordt. De Chinezen willen geld verdienen, dus waar vraag naar is, wordt aangeboden. Gelukkig dat er buiten China genoeg mensen en musea zijn die de waarde ervan inzien. Natuurlijk is het beter als de spullen in het land van herkomst blijven, maar als daar weinig interesse voor is… Het zal me niet verbazen als de Chinezen over een aantal jaren hun cultureel erfgoed terug willen kopen. De volgende vuistregel zegt genoeg: Zodra in het land bijna alles is verdwenen wat van historisch belang is, gaat men de waarde ervan inzien.

Ik heb belangstelling voor het oude Chinese borduurwerk. Zo kocht ik onlangs, via een internetveiling, in China deze prachtig geborduurde kinderschoentjes. Op deze schoentjes zien we vlinders en pioenrozen geborduurd in de platsteek. De symboliek van de motieven speelt hierbij een belangrijke rol. De vlinder staat symbool voor succes, lang leven, zomer en huwelijksgeluk. De pioenroos staat voor liefde en vrouwelijkheid. Maar ook voor welvaart, rijkdom, aanzien en de zomer. De kinderschoentjes komen uit Shanghai en dateren van ongeveer 1920. De zolen zijn 13 cm lang. Zijn ze niet schitterend om te zien?

5 gedachten over “Post uit China

  1. Het lijkt er op dat de Chinezen wel degelijk de waarde van hun prachtige borduurwerk inzien (maar dan in financieel opzicht): er wordt namaak bij het leven aangeboden, vaak moeilijk van antiek te onderscheiden. Maar.. ook de namaak borduurwerjes zijn vaak prachtig om te zien, het is maar waarnaar je op zoek bent.
    Mvg, Anke

  2. Ik heb één paar lotusschoentjes die nagemaakt zijn. Ik heb ze bewust, voor niet teveel geld, gekocht om het verschil te kunnen laten zien met originele lotusschoentjes. Door veel naar handwerk te kijken en veel exposities te bezoeken leer je ontzettend veel!

  3. Kent nog iemand die Chinese slofjes die in de late jaren ’50 zo “in” waren? Ik was toen een kind en heb er wel enkele paren van versleten. Maar toen wist men niet beter…

  4. @Evelien, ik denk dat ik weet wat je bedoelt, maar zelf heb ik ze nooit gedragen. Het zou mooi zijn als iemand nog een paar sloffen in de kast heeft staan en ze op de foto zet. Wie weet…

  5. Evelien , bedoel je de Chinese slippers ?
    Ik heb ze niet , maar ik denk dat ze nog wel te koop zijn .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *