Van Elektra tot Fidelio

Rien Bekkers ontwerpt al vijfentwintig jaar theaterkostuums. Voor het eerst wordt er in Nederland een expositie gewijd aan zijn kostuums in het Rijksmuseum Twenthe Enschede. Er is een prachtige zaal uitgezocht om de bijna vijftig kostuums goed tot zijn recht te laten komen. Het geheel is aangevuld met hoeden, kragen en schoenen. Vooral levensgevaarlijke hoge schoenen. Hoe de kostuums tot stand zijn gekomen is te zien op de schetsen en foto’s die de magneetborden aan de wanden sieren. Rien Bekkers baseert zich op authentieke kleding die hij aantreft in kunstwerken uit de tijd waarin het stuk speelt.
Een bezoek aan deze expositie is compleet als je toevallig, zoals ik, de ontwerper Rien Bekkers tegen het lijf loopt. Zo hoor je aardige details die niet terug te vinden zijn bij de toelichting. Zo heb ik nooit geweten dat de grote afvoerslang van de wasdroger ideaal materiaal is voor een kraag te maken.

De expositie is nog te zien tot en met 4 september 2005. Lukt het niet om naar Enschede te gaan, dan komt er nog een kans begin 2006 bij ABP in Heerlen.

Ook voor kinderen een aanrader. Enkele kostuums uit de film ‘Erik of ’t klein insectenboek’ zijn er te bewonderen.

Uiteraard kon ik de publicatie ‘Kostuum Rien Bekkers’ niet laten liggen. Een mooie aanvulling voor mijn boekencollectie. Alleen gaat er langzaam een probleem voor het opbergen ontstaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *