Koning laat stropdas afknippen


Koning Willem-Alexander zoekt altijd met zorg zijn stropdas uit, dus ook voor zijn bezoek aan de dak- en thuislozenopvang in Weert. Projectleider Jozé Moonen van de opvang opende het centrum jaren geleden door een stropdas door te knippen en vroeg daarom vandaag op haar laatste werkdag of ze de stropdas van de koning mocht doorknippen. ‘De koning twijfelde wel even toen ik het hem vroeg’, zegt ze. ‘Maar ik heb hem wel een nieuwe stropdas gegeven natuurlijk.’

Volgens wethouder Paul Sterk van Weert, ook aanwezig bij het bezoek van de koning, was het een spontane actie. ‘We zagen de koning wel even heel bedenkelijk kijken, want het was een heel mooie designer stropdas, passend bij zijn kostuum. Ik vroeg me af wat hij zou doen, maar toen zei hij “voor u doe ik dat”.’


Nadat zijn stropdas was afgeknipt kreeg de koning een nieuwe van projectleider Moonen. Aan het eind van het bezoek keek de koning nog even naar zijn nieuwe stropdas. Niet helemaal zijn smaak, gaf hij toe.

Bron: NOS

Meer informatie over de stropdassen van koning Willem-Alexander kun je in dit bericht vinden.

Nog een leuk weetje: Tijdens de Weiberfastnacht tijdens de carnavalsdagen in Duitsland is het afknippen van stropdassen gebruikelijk. Alle vrouwen mogen dan bij mannen de das afknippen en als trofee mee naar huis nemen. Men draagt op deze dagen oude of lelijke dassen en zeker geen Hermes. Ook in Limburg en Oost-Brabant komt dit gebruik voor. In Limburg zijn in verschillende plaatsen in de week vóór Carnaval de zogenaamde Oude Wijven-avonden. Tijdens ‘Oude Wijven’ zijn de kroegen en de straten bevolkt door verklede vrouwen. Mannen die zich op straat en in de cafés naar binnen wagen lopen gevaar vernederd en weggejaagd te worden. Tot de ingeburgerde traditie op deze dag behoort het afknippen van de stropdassen (soms ook de schoenveters) die de mannen dragen. Een bekende viering van ‘auw wieverbal’ vindt plaats in Valkenburg aan de Geul.

3 gedachten over “Koning laat stropdas afknippen

  1. Dat is typisch dus een geval waarbij ik dus heel erg last krijg van plaatsvervangende schaamte. Ik vind het bespottelijk en echt nergens op slaan.

  2. @Eva, ik begrijp je. Zelf zou ik een dergelijke vraag ook nooit durven te stellen aan de koning. Het is nogal wat waar de projectleider mee komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *