Fallera-jurk

Vrouwen en meisjes dragen fallera-jurken naar het Spaanse Fallas de Valencia-festival. De jurken, geïnspireerd op kleding die eeuwen geleden werd gedragen door vrouwen terwijl zij op de rijstvelden werkten, zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot bijzondere creaties die wel meer dan 1000 euro kunnen kosten. Fallera-jurken, doorgaans gemaakt van kant en zijde, worden gedragen door iedereen die wil deelnemen aan een van Spanjes grootste straatfestivals. Als finishing touch dragen fallera’s hun traditionele haarstijl, versierd met bijzondere kammen en juwelen.

Luisa Dörr (Brazilië) maakte onderstaande foto’s en won hiermee de 3e prijs Portretten – World Press Photo 2019.


Tweelingzussen Claudia en Victoria zijn klaar voor de festiviteiten.


Aangezien fallera-jurken zo kostbaar zijn, heeft Maria Fernandez een tweedehands exemplaar gekocht en zelf aangepast.


Lola (10) werd geboren in Ethiopië en geadopteerd door een Valenciaanse familie. Ze kleedt zich al sinds haar tweede als fallera.
.

2 reacties op “Fallera-jurk

  1. Spanje heeft nog prachtige tradities én bij de tradities passende kleding.Er zijn nog zoveel locale festiviteiten, ook in de kleinere dorpen. En er wordt vol vuur aan meegedaan. Best bijzonder in deze tijd waarin alles zo snel verandert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *