In Memoriam Eva Behrens 3.11.1935 – 19.3.2019

Eva Behrens werd op 3 november 1935 geboren in Zweden. Zij ging naar de basisschool Nya Elementar, Bromma in Stockholm en volgde een handwerkopleiding aan de Andrea Eneroths Högre Handarbetsseminarium. Deze opleiding was met name gericht op de handwerktechnieken, tijd en aandacht voor creativiteit was er nauwelijks.


Drie textielboeken van Eva die gesigneerd zijn door haar vader Charles. Rechts lezen we: Voor mijn lieve grote dochter – CGB – 9 juni ’54. In het midden: Voor Eef met hartelijke gelukwensen bij het behalen van haar diploma – 6 juni ’59 – Vader. Links: ‘n Paasgroet 1960 – Vader. Charles Behrens maakte drie keer een ex libris voor zijn dochter: één met een zonnebloem, één met weefspoelen en één met kantklosjes. Over de vader van Eva schreef ik een bericht op 23 mei 2010.

Na het afronden van de handwerkopleiding ging Eva kantkloslessen geven in het Birgitta klooster in Vadstena. Ook kloste Eva voor de Birgittinessen om voor extra inkomsten te zorgen voor het klooster. De Zusters Birgittinessen hebben in Nederland in Uden de abdij Maria Refugie.


De verzamelde kantklosjes van Eva.

Eva bleef 35 jaar in Zweden wonen om vervolgens naar Amsterdam te verhuizen. Hier kwam haar handwerkopleiding goed van pas. Veel Zweedse handwerkboeken heeft ze in het Nederlands vertaald en deed ze 30 jaar de correcties voor Handwerken zonder Grenzen.


Boeken door Eva vertaald in het Nederlands.


Hierna kwam Eva via mijn blog in contact met mij en wilde ze graag de correcties voor mijn blog doen. Dit heeft ze jaren gedaan, wat ik enorm waardeerde, totdat het haar te veel werd. In eerste instantie had ze toegezegd om ook de aanpassingen voor mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam voor haar rekening te nemen, maar bij nader inzien zou de druk te hoog worden wat ze niet meer aankon. De laatste 1,5 jaar gaf ze geen antwoord meer op mijn mails. Haar gezondheid ging achteruit waarbij ze het laatste jaar van haar leven in verschillende verpleeghuizen verbleef. Op 19 maart 2019 is Eva rustig ingeslapen.


Deze foto kreeg ik van Eva per mail toegestuurd op 3 november 2010, de dag van haar 75e verjaardag. De foto is gemaakt door Els Proost.

Goed om even terug te kijken naar enkele bijdragen van Eva voor dit blog: Dalahäst – Dalapaard, Borduren, Sokkenpatroon II, Voddenmat – Trasmatta en Eerekaart van Zusters Franciscanessen.

4 reacties op “In Memoriam Eva Behrens 3.11.1935 – 19.3.2019

  1. Wat verdrietig voor je dat ze de laatste 1 1/2 jaar niet meer op jouw mails kon reageren.
    Mijn oprechte medeleven voor het verlies van deze goede vriendin.
    Knuffel uit Drenthe
    Truus

  2. Ik heb een aantal jaren geleden met haar contact gehad per mail. Vroeg me laatst af hoe het met haar zou gaan. En nu lees ik in dit bericht bij jou, dat ze al in maart is overleden. Wat naar voor je om dit nu te horen, ik begrijp dat jij het ook nu pas weet. Sterkte, want het was een pracht mens.

  3. Nu weten wij waarom er geen mails meer kregen van Eva. Ze is overleden en ze ruste in vrede. Het zullen eenzame jaren geweest zijn in de verpleeghuizen. gelukkig had ze dan wel de dagelijkse zorg en aandacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *