In Memoriam Thera Tegel 24.11.1946 – 21.6.2019


In de zomer van 1999 kwam Thera Tegel samen met haar man Kees naar de open dag die ik organiseerde voor de vereniging Merkwaardig. Op een gegeven moment begon ze tegen mij het ene reisverhaal na het andere te vertellen en over het prachtige textiel dat ze samen tegenkwamen op hun reizen. Helaas overleed Kees in 2003. Er brak een moeilijke periode aan voor Thera, maar in 2004 maakte ze een textielreis naar Georgië en daar vond ze haar liefde en geluk. Vanaf dat moment nam Georgië en het muziekensemble Khareba & Gogia een belangrijke plaats in haar leven. Thera boekte regelmatig een reis naar Georgië en de muzikanten kwamen regelmatig naar Nederland voor optredens. Wederom wilde ze op korte termijn naar Georgië gaan, maar het mocht zo niet zijn. Thera overleed op 21 juni en vandaag was het afscheid van haar in Zeist waar Levan Goliadze en Ioseb (Soso) Zurabauli prachtig zongen voor hun dierbare vriendin.

Thera heeft in de loop der jaren een fraaie etnografische textielcollectie opgebouwd waar haar ‘hele ziel en zaligheid in zat’ zoals ze mij eens schreef. Ze genoot van haar reizen, ze had mooie verhalen en ze koesterde haar textielcollectie. Thera heeft meerdere berichten voor mijn blog geschreven en ook stuurde zij textielkaarten voor het project Textielpost. Een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en haar verhalen te lezen. Hierbij geef ik je de links naar een aantal berichten van Thera: Marokko, Roemenië I, Roemenië II, Aangeklede bloempot uit Roemenië, Chocoladekop met schotel uit 1851, vervolg Chocoladekop met schotel uit 1851, Textielpost uit Georgië en Textielpost uit India.
Thera schreef artikelen voor Handwerken zonder Grenzen zoals bijvoorbeeld een verhaal over haar reis naar Ethiopië in nummer 184 en in nummer 161 over haar reis naar Oezbekistan. Door haar mooie verhalen zal Thera niet vergeten worden.

Ik wil eindigen met de tekst van Bram Vermeulen die hij schreef voor zijn lied Testament dat vanmiddag werd voorgelezen:

Als ik dood ga, huil maar niet
ik ben niet echt dood moet je weten
‘t is maar een lichaam dat ik achterliet,
dood ben ik pas als jij me bent vergeten.

En als ik dood ga, treur maar niet
ik ben niet echt weg moet je weten
het is de heimwee die ik achterliet
dood ben ik pas als jij dat bent vergeten.

En als ik dood ga, huil maar niet
ik ben niet echt dood moet je weten
‘t is het verlangen dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij dat bent vergeten
dood ben ik pas als jij me bent vergeten.

14 reacties op “In Memoriam Thera Tegel 24.11.1946 – 21.6.2019

 1. Een mooie memorie Berhi, Wat verdrietig dat Thera ‘maar’ 72 jaar mocht worden. Een werkzaam en creatief leven. Voor ons zoveel mooie dingen gedeeld.
  Voor jou ook gecondoleerd en veel sterkte.

  J.

 2. Mooi Berthi, fijn dat jij er vandaag geweest bent en dit prachtige IM schreef. Ik heb mooie herinneringen aan Thera.

 3. Vanaf 1997 zijn Thera en Kees veel met mij mee op reis geweest naar verschillende bestemmingen. Thera en ik hebben van 8 december t/m 23 januari 2010 samen geëxposeerd in Museum Jan van der Togt te Amstelveen met onze hoofddeksels uit Azië en Zuid-Amerika
  Bij de opening speelde Levan en Thera zong,
  Ze had zo’n prachtige stem.
  Van haar reizen maakte zij ook prachtige merklappen. ‘n Bijzondere vrouw is niet meer

 4. Berthi veel sterkte met het heengaan van deze textiel vriendin en ook mijn oprechte deelneming voor haar familie en vrienden.
  Mooi zoals je haar memoreert en haar verhalen die we weer kunnen nalezen .
  liefs, Truus uit Drenthe

 5. Deze tekst waarvan Bram Vermeulen een lied maakte hebben wij gebruikt in 2002 maar dan in het Engels uit een boekje dat we van onze Engelse vrienden kregen.
  Truus

 6. Dank voor deze prachtige IM. Ik kende haar niet, mar ga haar verhalen lezen!
  Nel

 7. Haar naam roept onmiddellijk herkenning op, wat heeft ze veel gedaan op textielgebied en wat heb je dat mooi bij elkaar gezet Berthi. Heel veel sterkte.

 8. Ooit mocht ik bij haar thuis te Zeist de collectie textiel zien. Zij hield toen open huis voor de leden van Merkwaardig. Heb daar een ingelijste geborduurde mouw gekocht van een Japans kledingstuk. Dat ze mag rusten in vrede. Berthi, dank voor je bericht over Thera.

 9. Weer verliezen we een mooi textielmens. Je hebt het prachtig verwoord, Berthi!

 10. Ach, wat jammer, een verlies ook voor ons als textielliefhebbers. Vaak haar ervaringen gelezen en dan lijkt het alsof je iemand een beetje kent. Een treurig bericht, Berthi. Ik wens iedereen van haar familie en vrienden veel sterkte.

 11. Hallo Berthi,
  Wat heeft u dat mooi geschreven over mijn moeder/schoonmoeder! Ontzettend bedankt namens Kees Jan en Debby Tegel

 12. Mooi geschreven Berthi, niet voor te stellen dat ze er niet meer is.
  Marijna

 13. Ach wat naar. Thera overleden. Ook ik kende haar wel een heel klein beetje. Mooi Berthi dat dit bericht een plekje kan krijgen op je blog. Ik kijk niet heel vaak op je blog, wel steeds weer en dan opeens zo n bericht. Sterkte voor allen die dit lezen en die haar missen.

 14. Och ,wat erg. Zij ontving ons zo hartelijk in haar huis, samen met jou en Corrie. Wat een bijzondere dag was dat…mooie collectie van een mooie, gastvrije dame met enthousiaste, prachtige verhalen…. mooi stukje Berthi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *