Tinnen figuurtjes van Nederlandse klederdracht


Tingieter Joop Andriessen heeft zo’n 90 Nederlandse klederdrachten in tin gegoten en geschilderd. Per jaar kan hij hooguit vijf nieuwe gietvormen maken. Hij neemt foto’s, ontwerpt beeldjes en maakt daar zelf mallen van. Zo zorgt hij dat de traditionele dracht voor volgende generaties behouden blijft. Bekijk hier een impressie van zijn werk.

Op 11, 12 en 13 september 2015 laat Joop zijn miniaturencollectie zien tijdens Beleef Landleven. De beeldjes zijn ook te zien in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.

8 gedachten over “Tinnen figuurtjes van Nederlandse klederdracht

  1. Wat leuk dat de Nederlandse klederdrachten zo bewaard blijven! Misschien is Joop Andriessen geïnspireerd door de traditionele Provençaalse figuurtjes van klei? De beeldjes van Joop zijn zo te zien veel meer gedetailleerd, klederdrachten waarheidsgetrouw en spreken mij meer aan dan de zo bejubelde Santons.
    Groet,
    Tineke

  2. @Tineke, ik wilde wel eens de santons zien (was er nog niet mee bekend) en daarvoor hebben we dan Google. Ik moet je zeggen dat ik de tinnen figuurtjes van Joop mooier vind doordat ze veel gedetailleerder zijn zoals jij al aangeeft.

  3. Dag Berthi, Dank voor de tip! Ik zet de data meteen in mijn agenda!
    Groeten van Digna

  4. De figuurtjes zijn in één woord prachtig.
    Heb ze gezien in het openlucht museum.
    Zo echt en natuurlijk.
    Fantastisch knap werk,heel gedetailleerd.

  5. Joop gaat erg precies te werk, dat maakt dat zijn werk blijvend mooi is.

    Van een persoon die in orignele dracht is maakt hij heel veel foto’s.
    Alle details probeert hij vast te leggen en te doorgronden.
    Als hij iets niet goed uit een foto kan halen, dan zoekt hij contact met de bewuste persoon om toch nader het nogmaals te mogen bestuderen.
    Dat op zich is al een grote bos bloemen waard.

    Ja je kunt zien aan de beeldjes dat hij wil snappen wat hij met zijn handen maakt.
    Dat gevoel krijg je en begreep ik ook van andere mensen die voor hem geposeerd hebben.

    De beeldjes zijn ook te koop, de kosten zijn op het eerste gezicht best prijzig, maar als je dat afzet tegen een normaal uurloon en alle tijd die hij er ingestopt heeft voor de mal en later voor het gieten, afwerken en schilderen, alles is handwerk. Dan snap je dat hij absoluut niet te veel vraagt.

    Ja er zijn mensen die zijn beeldjes sparen en zeg nu zelf, dat is ook geheel niet vreemd.
    Ja en soms moet je gewoon wachten tot jou exemplaar klaar is, maar als je snapt dat de hand van de meester voor kwaliteit gaat, is dat geheel niet erg.

    Herma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *