Boete


Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog waren er Nederlanders die weigerden zich bij de Duitse overmacht neer te leggen. De eerste uitingen van protest doken dan ook al snel op. Van georganiseerd verzet was aanvankelijk nauwelijks sprake. Het ging in de meeste gevallen om individuele acties die vaak speels van aard waren. Ze waren vooral bedoeld om de verzetsgeest te wekken. De Duitsers reageerden geïrriteerd op de symbolische verzetsuitingen en vervolgden de ‘daders’ met gevangenisstraffen en boetes.

Belangrijke uitingen van dit vroege verzet waren aanhankelijkheidsbetuigingen aan koningin Wilhelmina. Zo hing op 31 augustus 1941, de 61ste verjaardag van de vorstin, een inwoonster van Amsterdam demonstratief haar wasgoed te drogen in de volgorde rood, wit en blauw. Zij werd door de Sicherheitspolizei bestraft met 15 gulden boete. Trots lijstte mevrouw De Groot het proces-verbaal in en voorzag het bovendien van een eigengemaakte tekening.

17 gedachten over “Boete

  1. Ontzettend goed dat er toen gelukkig nog zo veel verzetshelden waren. En leuk dat deze stukken bewaard zijn gebleven!

  2. Prachtig, vooral ook dat ze die boete ingelijst heeft!
    Sommige mensen zijn zo vindingrijk, hoe kom je er op om je was zo rood/wit/blauw op te hangen

  3. in dei tijd waren er allerlei “stille”wenken, Detuintjes stonden vol goudsbloemen en afrikaantjes ,je droeg een ketting met een koningin gemakt door de rijksdaalder uit te zagen, armbanden van dubbeltjes met de koningin boven op en zo een oranje shawl

    en als 13 jarige was dat heel spannend Gelukkig dat er zoveel mensen op kleine iritante manieren toch lieten merken het er niet mee eens te zijn. dit was wel heel byzonder, basje

  4. Mijn moeder vertelde vaak, dat zij een rood vest, een witte blouse
    en een blauwe rok droeg op de verjaardag van de koningin. Er werd
    wel gekeken, maar ze is er nooit op aangesproken.

  5. Vandaag als extra bijlage bij Trouw: De tweede wereldoorlog in 100 voorwerpen.
    De tentoonstelling is vanaf morgen (5 febr.- 5 mei 2014) te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

  6. @Mien B., vanmiddag wordt de expositie in de Kunsthal geopend door onze koning en de knikkers van Anne Frank zullen daar voor het eerst getoond worden:

    http://www.kunsthal.nl/22-734-De-Tweede-Wereldoorlog-in-100-voorwerpen.html

    @Ans, wat goed van je moeder en je mag tenslotte toch zelf de kleuren voor je kleding uitzoeken, maar blijkbaar ging het ophangen van de was aan de lijn in de volgorde van rood, wit en blauw te ver.

    @Lida, een strijdlustige vrouw!

    @Basje, de armbandjes van dubbeltjes ken ik, maar begrijp ik het goed dat jij als tiener mee hebt gedaan aan deze stille wenken? Heel knap van je!

    @Angelique, de mens is creatief en vindingrijk en zeker in een tijd van schaarste.

    @Monica, deze herinneringen mogen nooit verloren gaan. Ze moeten van generatie op generatie doorverteld worden.

    @Licia Huizer, absoluut!

  7. ja hoor met de volle toestemming van mijn ouders Er waren ook theelpeltjes met een kwartje inplaats van een bloemetje

  8. @Basje, past helemaal bij je zoals ik je ken, maar toch heel knap en bijzonder om dit als tiener te doen!

  9. Geweldig deze boete met tekening en dat deze vrouw dit durfde te doen!
    Denk ook dat er in het westen veel strenger werd opgetreden tegen dit stille verzet dan in het noorden van het land.Heb mijn ouders daar nooit over gehoord en er ook niets over gelezen.
    groetjes,Truus

  10. vergeet niet dat in 1941 een meisje van 13 in de ogen van nu heel onnozel was. wij waren KINDEREN , nu zijn de meiskes met 14 volwassen, denken ze

  11. Dit bewaarde documentje is geweldig. Ook de actie trouwens met het rood-wit-blauwe wasgoed!
    Interessante tentoonstellingen dit voorjaar in de Kunsthal. Daar moeten we heen……. Wat een vondst, de knikkerdoos van Anne. En die is nu ook daar te zien begrijp ik.
    Groetjes, Tineke

  12. Een geweldige actie.Hier hou ik van.Mooi dat ze het inlijsten.
    En dat voor die tijd enig. En wij hebben het er nog over.

    Liefs José

  13. @Truus uit Drenthe, ook ik heb mijn ouders nooit horen praten over dit stille verzet. Wel vertelde mijn vader dat op hun boerderij – op de nieuwe zolder – soldaten ingekwartierd zouden worden. Prins Bernhard kwam vooraf op inspectie.

    @Basje, daar heb je gelijk in. Zelfs in mijn jeugdjaren was dat nog enigszins zo.

    @Tineke, een bezoek aan de Kunsthal kan bijna niet uitblijven. Goed dat de exposities: Marimekko, Schoes en de voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog samenvallen.

    Ik heb net al je prachtige foto’s van de visnetten en havenstadjes bekeken! Een schitterend tijdsbeeld!

  14. In die tijd woonden wij in de Shackletonstraat 24 1hoog. Op zaterdag 30 augustus 1941 hing vader op de veranda rood-wit-blauw wasgoed op In enkele uren tijds zag alles rood-wit-blauw. Terugkerend van de kerk op zondag 31 augustus (Koninginnedag) zagen we dat de duitsers mannen en jongens in legerauto’s mee namen. Wij ontsprongen de dans! Na 3 dagen kwamen zij terug met de boete. Ik, toen15 jr. en broer Joop 13jr., hebben toen voor hen langs de huizen gecollecteerd .

  15. @Henk Post, dank voor je verhaal over het rood-wit-blauw wasgoed. Wat een indruk zal de uiting van het rood-wit-blauw wasgoed op je hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *