1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Gisteren las je dat ik een dagje in Amsterdam was. Ik bezocht in deze stad de expositie 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling is een aardige aanvulling op het prachtige boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.

De expositiezalen zijn best wel donker waardoor alle objecten niet altijd even goed zijn te zien, maar goed dat heeft uiteraard zijn reden. Fotograferen is toegestaan, wel zonder flits. Met enige moeite is het mij gelukt om enkele voorwerpen vast te leggen.


Schoenen van Trijntje Keever (1616-1633), bijgenaamd De Groote Meid, uit Edam. Haar schoenmaat was 55. Trijntje werd door haar ouders uitgebaat als kermisattractie.


Schoentjes van Johanna Paulina Musters (1878-1895), de kleinste vrouw ter wereld. Ze was 61,2 cm lang. Als Princesse Pauline maakte Johanna furore op kermissen en shows in binnen- en buitenland. Mark Traa schreef het boek Prinses Paulina. Lees hier een recensie over dit boek. Nieuwsuur besteedde op 14 augustus 2012 aandacht aan het kleinste vrouwtje ter wereld.


Slaapmuts gebreid door Petronella Moens (1762-1843). In de muts is de volgende ingebreide tekst te lezen: Denkd waar het lot U leid Moens heeft myn muts gebreid. Deze slaapmuts bevindt zich in het depot van het Historisch Museum Deventer.
Op de expositie ligt ook het album amicorum van de dichteres en schrijfster. Het album amicorum is ingebonden in een rood-groene leren band. In het midden een zwart medaillon met de titel Vrienden Rol van Petronella Moens. Hier kun je door haar album amicorum bladeren.


Een bruin lederen handtas met opdruk in geel V. Dorp 99779 van Lizzy van Dorp (1872-1945). Lizzy zat in 1922 als een van de eerste vrouwen in de Tweede Kamer, voor de Liberale Partij. Haar werktas bevat: twee witte veters, zwart mapje met spiegeltje en kam, gehaakte sjaal, geruite zakdoek, zakdoek met monogram E.V.D, rood buideltje met haarkammen en broche, blauw zakje met haarkrullers, zakdoek met monogram VD, zakje met kant en glittersjaal en zakje met haarspelden.


Hoed van Marga Klompé (1912-1986), de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Tijdens de prijsuitreiking van de World Press Photo 1967 droeg Marga Klompé een vergelijkbare hoed.


Haesje Claes dogter (1475- voor 1544), door mij geadopteerd. Uiteraard vind je deze dame terug in mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam.


Knipkunst van Johanna Koerten (1650-1715) in het album amicorum van Nicolas Chevalier. Hartvormig gekalligrafeerd gedicht van Anna Insma: eerbetoon aan de knipkunstenares.


Bouwpakket van het poppenhuis van Sara Rothé (1699-1751). Het origineel bevindt zich in het Frans Hals Museum.


Brief van 2-8-1799 van Belle van Zuylen aan haar neef Carel. Dit is een van de vier brieven die onlangs in het Nationaal Archief in Den Haag zijn ontdekt. Belle schrijft Carel dat zijn broer leert zwemmen en spoort hem aan hetzelfde te doen. Als toekomstig zeeman zal hem dat goed van pas komen.
Belle had een brede belangstelling. Zij woonde colleges natuurkunde bij aan de Utrechtse Universiteit (want echt studeren mochten vrouwen niet) en volgde privé-lessen wiskunde. Naast schrijven, studeren en filosoferen hield zij zich bezig met tekenen, componeren en tuinieren. Naast al deze activiteiten had Belle nog tijd om te handwerken. Zij maakte een zeer fraaie stoplap in 1758 toen zij 18 jaar was. In de vier hoeken zijn witte stoppen te vinden en haar initialen IT (Isabelle van Tuyll) worden omringd door een bloemenkrans.


The making of 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Een exemplaar ging mee naar huis.


Op 2 april ontving prinses Máxima de eerste postzegels 1001 Vrouwen.


Ter gelegenheid van de presentatie van het boek maakten twee ontwerpsters een jurk van de proefdrukken. Deze fraaie jurk met schouderkap en strik is van Yolet Wefers Bettink.


Prachtig vlechtwerk (matjes vlechten) is verwerkt in de jurk!


Deze baljurk is een ontwerp van Arlette van Laar.


Een opvallende strik aan de achterkant van de jurk.

De tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is te zien tot en met 20 mei 2013 bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

14 gedachten over “1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

  1. Nou Berthi..je hebt er toch weer heel wat van gemaakt. Ondanks de minimale verlichting !
    Ben benieuwd naar het vervolg..jammer dat je te weinig tijd had om de bijbehorend wandeling te maken,,,,het weer lokte ook niet aan.
    Ja wij hebben makkelijk praten, waren al vroeg in Amsterdam want R.dam is toch wat dichter bij dan Venlo.
    Binnenkort dus nog maar eens voor het Rijksmuseum bezoek…maar daar is weer zoveel te zien dat er van een stadswandeling ook niets terecht komt.
    Dan maar een nachtje overblijven ?? Lekker vakantie vieren in eigen land.!!
    tot ziens L.H.

  2. Oh Berthi, wat laat jij hier weer schitterende dingen zien, en ons attent gemaakt op een mooie expositie. Ik zal eens zien of het lukt in dat ene weekje Nederland ook even langs Amsterdam te gaan.

  3. Het is je gelukt om ondanks het flitsverbod weer prachtige foto’s te laten zien!
    Ik ben benieuwd of er ergens een foto te vinden is waarop Marga Klompé dit hoedje draagt.

  4. Ik had Lies er al over gehoord toen zij de tocht had gelopen door Amsterdam. Wat een bijzondere en inspirerende vrouwen, terecht dat zij deze aandacht krijgen! Hoog tijd om ook eens naar Amsterdam te gaan 🙂

  5. Hoi Berthi, ik ben zo blij met deze post, want ik las in de krant over de postzegels, maar kon ze online niet vinden. Nu heb ik ze via jouw link kunnen bestellen!!

  6. vandaag een bijlage bij TROUW geheel gewijd aan het RIJKSMUSEUM……….krijg hoe langer hoe meer zin
    om het in het echt te beleven !!

  7. Ik zit me toch af te vragen wat Lizzie van Dorp in de Tweede Kamer deed met al deze ‘werkspullen’ :-))
    Als het wat rustiger wordt in het Rijksmuseum gaan we daar zeker naartoe. Ik verheug me in het bijzonder op het gebouw zélf deze keer. Wat ik daarvan in Volkskrant en op tv zag spreekt me erg aan.

  8. Wat een prachtige tentoonstelling. Ik denk dat ik er toch ook even een keertje naar toe wil. Ik dacht dat er alleen foto’s te zien zouden zijn.
    Bedankt voor dit prachtige verslag.

  9. @Licia Huizer, het verbaast me dat de foto’s nog zo goed zijn geworden ondanks de zeer slechte belichting!

    Ik wacht even om naar het Rijksmuseum te gaan. Voorlopig zal het ontzettend druk zijn.

    @Saskia, grappig dat jij hetzelfde denkt. Ik heb alles afgezocht naar een foto van Marga Klompé met dit hoedje. Nergens te vinden. Ik vond haar nu ook niet bepaad een persoon om een hoedje te dragen. Soms zal het dragen van een hoed bittere noodzaak zijn geweest.

    @Sabine Bolk, ik heb de postzegels op dezelfde manier besteld. Helaas kun je de mooie postzegels steeds moeilijker bemachtigen.

    @Licia Huizer, leuk, leuk! Ik kijk er ook naar uit, maar zal toch even wachten om dit museum te bezoeken.

    @Mieke S., aparte spullen in de tas van Lizzy!:-) Misschien paste dit wel bij haar?

    @Ziggy, nee, er is meer te zien, alleen had ik gedacht dat er meer objecten te zien waren. De boeken zijn in de meerderheid, vind ik.

  10. Ook ik was op zoek naar het hoedje van Marga Klompé.
    Kijk maar eens bij Google afbeeldingen (Marga Klompé) , daar staat ze op 1 foto met hoed.
    Deze kan het zijn.

  11. Wat is deze tentoonstelling een prachtige aanvulling op het mooie boek .
    Het boek leert ons veel vrouwen kennen en dan nog zoveel mogen bewonderen , die slaapmuts . . .
    En konden we maar eens in alle vrouwen tassen even snuffelen
    De hoed van Marga met al z,n draperieen .
    Ik probeerde me Marga al voor te stellen met deze hoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *