Groeimeter merklappenboek XI


Er is hard gewerkt aan het merklappenboek. Het verhaal is helemaal af, de patroontjes voor in het boek heeft Loes de Kleuver klaar, het grote merklappatroon is ook klaar, een eerste correctie is al geweest, ontbrekende foto’s zijn gekocht bij musea en Annette van Waaijen heeft een grove opzet gemaakt wat de lay-out betreft. Hoe die is geworden, is nog een verrassing. Over ruim een week gaan we het bekijken. Spannend!

Op de foto zie je burgerweesmeisjes die vanuit de meisjespoort aan de Sint Luciensteeg vertrekken. De tekening is gemaakt door Reinier Craeyvanger (1812-1880).

24 gedachten over “Groeimeter merklappenboek XI

  1. Van harte gefeliciteerd met het groeien van je merklappenboek, het wordt spannend.
    Maar er is nog iets wat een felicitatie waard is en waar je niks voor hoeft te doen. Je bent vandaag weer een jaartje ouder geworden. Van harte.
    Zaterdag was weer een gezellige Merkwaardig(e) dag in Nijkerk. Waar ook weer heel wat bloglezers aanwezig waren, warm waren de ontmoetingen.
    Ja, dat koude internet geeft heel veel vriendschap.

  2. Berthi, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Een fijne dag gewenst.
    Van een trouwe lezeres.

  3. Heel erg spannend!! enne van ♥♥ met je verjaardag Berthi, hele fijne dag!
    hilly

  4. Van harte met je verjaardag en de vorderingen van je boek!
    Komt dit plaatje ook in het boek?

  5. Van Harte gefeliciteerd met je verjaardag en met het boek ben heel benieuwd
    een trouwe lezeres vr groet Henny

  6. gefeliciteerd en dat worden er dan 2 wan t”het boek ” wordt steed sapnnender Fijne dag Basje

  7. Van harte proficiat Berthi met weer een jaartje ouder!! Ik wens je nog vele gezonde, gelukkige en creatieve jaren toe!! Geniet van deze dag met een zonnetje :)! En fijn dat je boek al zo opschiet, we worden steeds nieuwsgieriger ;)!! Lieve groet Lupineke

  8. Een hele fijne verjaardag Berthi! Wat heerlijk dat het boek zo groeit, ik kijk uit naar de verschijning er van!

  9. Lang zal ze leven, lang zal ze leven
    Lang zal ze leven in de gloria,
    in de gloria, in de gloria.
    Hiep hiep hiep hoera!
    Hiep hiep hiep hoera!
    Hiep hiep hiep hoera!
    Lieve Berthi, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er een mooi jaar van en ik wens je vandaag een mooie dag toe met je familie.
    Leuk hè, dat menigeen reikhalzend uitkijkt naar je boek 🙂

    Maria.

  10. Berthi, een dubbele proficiat. Met de vooruitgang van je boek, maar eerst en vooral met je verjaardag. Ik wens je een hele gezellige dag toe met je familie. Hier schijnt de zon, dus die doet ook al zijn best voor je ☺

  11. Dat we nog lang van je kennis via je logjes mogen profiteren…een fijne dag en tot schrijfs .

    We wachten met spanning op verdere berichten over je boek/.

  12. Berthi van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Spannend hoor die laatste fasen van je boek! Warme groet, Noor

  13. Nu pas zie ik dat je jarig was: van harte alsnog dus! En sterkte met de laatste loodjes van het boek! Ben heel benieuwd, zoals zo velen. Liefs Frouke

  14. Ik ben blij dat het zo goed opschiet met je boek.
    Felicitaties met je verjaardag heb je, als het goed is, al schriftelijk gehad. Anders nogmaals van harte, al is het een dagje te laat vanwege vakantieperikelen met de kleinkinderen 🙂

  15. ook alsnog proficiat van mij
    met zowel t boek dat vordert
    als je verjaardag

  16. Niet het onderwerp, maar zaterdag in de Groninger Archieven was er een show van ‘stuutsiekoorn” werkkleding, in de rest van Nederland beter ben[kend als Manchester of grof corduroy, stevig, vrijwel winddicht en iets waterafstotend. Het is nog steeds te koop in een speciaalzaak en in Ost Friesland in bepaalde winkels op het platteland. Ik herinner mij, dat de broeken, door mijn vader eerst gedragen als werkkleding op een landbouwproefstation, later op zijn eigen tuin en, als echt niet meer netjes, afgedragen als melkersbroek. Als de broek vuil was, nieuw of oud, ging hij eerst in de week en dan ging op het straatje de schrobber erover, jawel, de straatbezem met lange steel (trouwens ook over de dieselgarage overalls van broerlief). Pas daarna ging broek of overall het normale wascircuit in, een drab dat er op dat straatje afkwam! Ik denk dat de manchester kleding de voorloper was van de jeanskleding, die vooral in de 50er jaren nog het nozemstempel droeg. Ik dacht dat jij hier ook wel belangstelling voor hebt. Gewoon: stuutsiekoorn kleding groningen googlen, wat ben ik blij dat ik ook foto’s van mijn vader in werkkleding heb, de meeste foto’s worden toch gemaakt in zondagse of vrijetijdskleding, dan mis je toch een deel van hun leven. Bij vrouwen trouwens ook, wie heeft er een foro van moeder met werkschort? Ik gelukkig wel, ik beschouw het als een weelde.

  17. Reina@ erg leuk dat je dit verteld. Als import Groningse heb ik zo ook heel veel woorden leren kennen. De manchesterbroek werd hier ook wel OMMEJASSE broek genoemd.
    Op het Bodeterrein in Groningen liepen erg veel mannen in deze broeken. Aan sommige broeken kon je zien dat ze nooit gewassen werden, als ze uitgetrokken werden konden ze alleen staan.
    Op de broek werd een korte jas gedragen van manchester of leer.
    Als er geen jas werd gedragen droegen de mannen een stofjas, in dit werk zag je nog niet veel overals.
    In 1972 werd het bodeterrein vervangen door het Vervoerscentrum, wat een hele verbetering was. Alle goederen werden aangeleverd, gesorteerd en werden per lorrie bij de bestemde bode afgeleverd. Elk dorp had zo zijn eigen bode.
    Inmiddels is ook het vervoerscentrum verdwenen en zijn er in landelijk heel veel bedrijven die het transport verzorgen. DHL, UPS om er maar een paar te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *