16 gedachten over “Leesplankje anno 2012

  1. Ben benieuwd naar het patroon van Zeeuws leesplankje. kom toch van de zomer weer in Goes om de tentoonstelling van Liza Bol te zien.
    Herinner me dat mn vader altijd het spreekwoord gebruikte “”Ze heeft een bek als een mendeure”” een mendeur is zo’n grote deur in de schuur waar een complete hooiwagen doorheen kon…..op het leesplankje gaat het over het”” klinket”” dat is het kleine deurtje wat in de grote deur zit…zodat niet voor elke wisse was die grote deur open hoeft te gaan.

  2. Wat leuk Berthi!!
    Ik heb je post, om in de sfeer te blijven, verspreidt via Twitter, Facebook en Whatsapp. Ik deed dat via de laptop en heb mijn Iphone er nog even bij gepakt om het te delen. Mijn server maakt overuren en dat allemaal via de draadloze Wifi. Maak jij er nog een leuk YouTube filmpje van? Haha.
    Ik vind het altijd weer zo boeiend op je blog dat je de eeuwenoude traditie van Handwerken en de technische kant ervan zo door kunt trekken naar de tijd van NU.
    Je blijft me elke keer weer erg boeien!

  3. leuke leesplank!! en ja de mendeur en de klink kende ik ook, van jaren her, Ik ga dit ook door sturen, maar weet nog niet hoe. dat ga ik vogellen, basje

  4. Van het nieuwe leesplankje zal vast ook wel weer een borduurpatroon komen.

    Vanmorgen vroeg komt Hennie hier al om haar (zelf) ingelijste merklap te brengen. Doutse met haar D.E. koffie reclame.
    Dus ook haar merklap komt op de tentoonstelling van Naald en Draad van 17 t/m 19 augustus 2012 in Roermond te hangen.
    Sabine en Cees zijn de komende dagen ook in Groningen om met hun prachtige collectie handwerboeken en handwerkmaterialen op de textieldagen op de Borg Verhildersum aanwezig te zijn.

  5. Het moderne “leesplankje” heb ik al eerder gezien.
    (Het aap-noot-mies-plankje trouwens ook ;-))
    Een aantal termen / merken ken ik niet. Ik zou ze vervangen door bijvoorbeeld Key, Outlook, QuickTimePlayer, Zip.
    Voor de H is Hyves een mooie Hollandse vervanging en de S is met Skype wat leuker weer te geven. En wat te denken van WordPress voor de W?
    Wel een uitdaging om dit in kruisjes neer te zetten!
    Nee nee, eerst mijn schaakbord afmaken.

  6. Verschil tussen oud en ‘nieuw’ leesplankje: het oude wordt begrepen door kinderen van 6, het nieuwe niet. Tenminste als ik mijn oudste kleinzoon als maatgevend zie. Eerlijk gezegd: gelukkig maar.

  7. @Licia Huizer, weer wat geleerd! Ik vermoed dat ik niet veel van het Zeeuwse dialect zou verstaan.

    @Tijm, haha, geweldig om te lezen! Ik ben heel ouderwets, ik kom niet veel verder dan bloggen!:-)))

    @Basje, knap hoor! Jij groeit met de tijd mee!

    @Elma, ontzettend leuk dat de Friese merklap van Hennie te zien is in Roermond!

    Ik wens jullie heel fijne dagen met z’n allen op Borg Verhildersum!

    @Saskia, om het nieuwe leesplankje om te zetten in kruissteek, vind ik echt iets voor jou! Na het schaakbord dan!?

    @Mieke S, het zal niet lang meer duren voordat hij het nieuwe leesplankje ontdekt!:-)

  8. Min hart gaat open bij het zien van t ouderwetse l eesplankje.
    Ik ben er mee opgegroeid en later gebruikte ik het in het onderwijs.
    Een heel leuke methode!Jaren terug is er ook al eens een patroon uitgegeven van dit Hoogeveen-leesplankje.Een nieuwe versie geeft weer inspiratie.
    De kaart van je zoon,erg leuk.Berthi ,wat verwen je ons met al je berichtjes.!
    Gr., Dout.

  9. berthi! nu krijg ik pas echt rillingen! ik moet volgende week donderdag een lezing geven en laat ik nu in mijn powerpointpresentatie dezelfde afbeelding van dat ‘nieuwe leesplankje’ geven en daarbij verwijzen naar ‘aap-noot-mies’ …

  10. @lheurebleue, ga ik nu ook al afbeeldingen plaatsen die jij in je powerpointpresentatie hebt zitten? Hoe is dat mogelijk? Ik heb toch echt niet stiekem in je presentatie gekeken!:-) Dit is onverklaarbare telepathie… Ik zou het anders niet weten. Het is wel frappant dat het niet de eerste keer is dat we op ongeveer hetzelfde moment aan het hetzelfde denken!

  11. Ik had dit nieuwe leesplankje een poos terug al van iemand gekregen en doorgestuurd waarop ik onderstaande reactie kreeg.

    Het leesplankje aap noot mies met Wim zonder pet is van 1933 – 1970 gebruikt. Vanaf 1910 was het Hoogeveens leesplankje in gebruik, tot 1933 Wim met de pet op.
    Er is ooit een tentoonstelling van geweest in het Museum voor het Onderwijs/Schoolmuseum. Maar de website met de hieronder staande link friste even de data op.

    http://www.het-leesplankje.nl/
    Misschien leuk om te weten.
    groetjes Els

  12. @Els van Gans, wat een interessante toevoeging. Nooit eerder het verhaal van Wim met en Wim zonder pet geweten. Ik heb via de link het leesplankje gezien waar we Wim met pet aantreffen.

  13. Wil graag een Zeeuws leesplankjes maar weet niet waar ik het kan kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *