Klederdrachtshows op Eibertjesdag

Zoals ik gisteren al schreef was LiaS op 3 juni in Nunspeet, speciaal voor de klederdrachtshows. Ze maakte veel foto’s waarvan ik er enkele laat zien.


We beginnen met de Axelse dracht. Typerend aan dit kostuum zijn de extreem verhoogde schouders door de doek. Het tweede opvallende onderdeel is de beuk, zoals de Zeeuwse naam luidt voor wat elders kraplap heet. Hij bestaat uit twee stukken, die op de ene schouder aan elkaar genaaid zijn, op de andere met haken aan elkaar verbonden worden. De zondagse beuk is rijkelijk versierd met talloze kleine, doorzichtige kraaltjes, pailletjes, lovertjes en knoopjes, verschillend van kleur, die genaaid zijn op tule, dat voor de stevigheid op katoen of linnen geregen is. Een extra feestelijk tintje geeft de franje van kraaltjes en pailletjes aan de onderzijde van de beuk. Voor ‘door de week’ is er een eenvoudiger beuk, die ook met kraalwerk is versierd, maar die ter onderscheiding van het kraalstuk het kraaltjeskraalwerk wordt genoemd.



Van Axel gaan we naar Groningen. Het meest karakteristiek is de hooftooi geweest, die bestond uit een zeer breed gouden oorijzer waarover een kanten muts – type floddermuts – werd gedragen. Daarbij hadden de gegoede boerinnen een jak met rok aan, afgeleid of aangepast aan de stadse mode. De kleding doorliep alle stadia van mode van de tijd rond de Franse revolutie (eind 18e eeuw), via Empire (rond 1800) en Biedermeier (1830) tot de Victoriaanse Tijd (eind 19e eeuw).


We komen aan in Scheveningen. Bij deze dracht zien we een opmerkelijke hoofdtooi. Onder de batisten muts, die aan de achterzijde opvallend afhangt ‘als een zak’, is van het hoofdijzer niets te zien behalve de boven het hoofd uitstekende sierknoppen, die boeken worden genoemd.

Kenmerkend bij de Scheveningse dracht is de omslagdoek. Hij is vierkant, maar wordt diagonaal gevouwen en zo gedragen. Er zit een rand van zijden franje aan, die er wordt aangezet. De punten aan de voorzijde komen onder de schort, de punt achter wordt zodanig vastgespeld, dat deze boven de rok opwipt.


We zetten onze reis voort en naderen Huizen. Het meest opvallende aan deze dracht is de kornetmuts. Deze muts bereikte ons land vanuit Frankrijk in de 18e eeuw en kwam via de stadse burgermode in de streekdrachten terecht, waarbij hij een eigen plaatselijke of regionale ontwikkeling doormaakte.


De meisjes uit Huizen dragen een jurk met pofmouwtjes, kraaltjesmoffen en een strooien hoedje.

19 gedachten over “Klederdrachtshows op Eibertjesdag

  1. Oooh wat een prachtige reportage om van te smullen . Heerlijk van dit smulwerk wordt je niet dik .
    Het begin met de Axelse vrouwen met de hoge schouders , ze lijken wel gevleugeld .
    Laat ik nu met het spitwerk vanmiddag tussen m,n boeken een boekje tegen komen over de Axelse dracht door J.L Platteeuw
    de klederdracht zoals deze door de plattelandsbevolking in het land van Axel, (Axel , Hoek , Terneuzen en Zaanslag ) gedragen werd . 52 pagina,s
    uitg : van Aken – Terneuzen- 1974
    Het is werkelijk een heel aardig boekje met foto,s . Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit in die streek geweest ben .
    Heel bekend is dat Juiana er ooit een bezoek bracht in 1923 en een Axels costuum gekregen heeft . Daar heeft ze zich in Axels costuum laten fotograferen samen met andere Axelse dames .
    Die leuke foto staat ook in dit boekje .
    dat is nu weer zo,n groot voordeel met de rubrieken hier dat brengt je gewoon bij je eigen boekenkast .
    Ik heb een spot gericht op de boeken en net die ene was een tijdje stuk , dus dan is het wachten totdat de geschikte man of vrouw er een nieuwe spot in draait .
    Alles ging snel op dit late tijdstip .
    Leuk dat we hier voor en achterzijden zien .
    Gronigen met z,n beugeltassen
    De Scheveningse vrouwen die zag ik hier in de buurt nog weleens , omdat ze dan bij hun kinderen op bezoek gingen .
    Het doet me ook weer denken aan het vissersvrouwenkoor .
    Natuurlijk ligt hier in de kast ook een boekje over de Scheveningse dracht . . . !
    Vroeger als kind hingen er in mijn slaapkamertje een hele serie met vrouwen in klederdracht . Ik weet bija zeker dat ik het eerder vertelde dat mijn moeder er mij speciaal op wees dat het dames waren die uit Scheveningen kwamen .
    Want als kind had je eigenlijk het idee dat vrouwen in dracht van een boederij kwamen .
    mijn Oma was daarin wellicht een uitzondering dat was gewoon zo .
    Huizen met hun prachtige rijke kappen en die laatste foto van de meisjes is toch een mooie afsluiting van deze serie .
    De hoedjes ! ! !
    Ons kleine Nederland heeft toch maar een schat aan klederdrachten die gelukkig aardig in tact blijven , al is het dan op bijzondere dagen dat alles uit de kast gehaald wordt .

  2. Bij de laatste zin van Gerrie sluit ik me helemaal aan.
    Prachtige beugeltasjes zie ik op foto 3 en 4 .

  3. Wat een rijkdom! Schitterend! Ik zal het hier mn hongaarse buurvrouwen eens laten zien, leuk!

  4. Jeanny@ Nu je de breipennen weer ter hand hebt genomen. De tas op foto 3 is met kraaltjes gebreid!!!!!!!!! Een tas met kralen borduren kan ook. Zie bij het hartenproject het tasje van Ge.

  5. Met veel plezier kijk ik altijd naar dames in klederdracht, die kleine meisjes zijn vertederend.

  6. Ook nog even een compliment voor Lias voor het maken van deze prachtige foto’s.
    Gerrie@ jij bent een voorbeeld voor de wat oudere mens, hoe jij bezig bent met je rijk gevulde boekenkast en ons van je verhalen mee laat genieten, prachtig.

  7. Het is hier weer zondags genieten van de foto’s van LiaS, het deskundige commentaar (van Berthi en/of LiaS?) en van de verhalen van Gerrie.

  8. Ja zo komen we van het een op het ander want als je nu het onderstreepte EEN JAPON aanklikt kom je op een site van het Marnegebied en als je daar bovenaan op Historie 2 klikt staat bovenaan de zanger Ede Staal die ook zo geweldig over het Groninger Hogeland kan zingen.
    Wat een pracht allemaal die klederdracht…waar blijven we dan met onze Jeans en T shirts…allemaal voor het gemak , wat moet dat een tijd kosten om je zo fraai te kleden.

  9. Dank je wel voor het verslag van de klederdrachtshow. Heerlijk om naar te kijken.
    Fijne zondag

  10. Mooi hé al die drachten.
    Al is het Huizerse een saaie(re) dracht, toch is het ‘mijn’ dracht. Heb een foto van mijn grootmoeder in die dracht. En mijn moeder mocht als brabantse in haar jeugd deze kinderdracht aan voor een foto !!
    Wol en kraaltjes en patroon liggen al jaren klaar om eens zulke mouwtjes te breien, maar eerst honderden(?) kraaltjes rijgen 😉

  11. Nog even iets over bezemband .
    In het boekje over de Nunspeetse “Kleraozie”
    lees ik tevens het volgende gebruik van bezemband .
    De poetse een kinderkapje van zwart satijn.
    Hierop werden door middel van bezemband allerlei versieringen , o. a in de vorm van harten , aan gebracht .
    Altijd is de mens bezig materialen op een andere manier toe te passen .
    In de loop der jaren is er groei en verandering in het kleedgedrag van de drachten . Modernisering blijft altijd ook een woordje meespreken , details uit de burger dracht overnemen .
    Daarom blijft dit onderwerp zo boeiend en kunnen we erg blij zijn dat er mensen voor ons kijken en laten genieten .
    Helaas zijn we soms niet in de gelegenheid overal zelf rond te kijken .
    Dit nog even als dank aan Lia S voor haar reportage en natuurlijk Berthi die zo elke dag voor een prachtige variatie zorgt , waar we altijd graagnaar uitzien .

  12. @Gerrie, midden in de nacht aan het spoken?:-) Wat een toeval dat jij net gistermiddag een boekje over de Axelse dracht tegenkwam!
    Weet je dat dit soort foto’s mij ook naar de boekenkast trekt? Ik weet echt niet hoe alle streekdrachten precies in elkaar steken. Dus, heb ik gisteravond enkele boeken tevoorschijn gehaald om geen verkeerde tekst te schrijven. Wat ben ik zonder mijn boeken, internet en de lezers? Ik kan niet zonder dit alles!
    @Jeanny, helemaal mee eens!
    @Frouke, ik ben benieuwd wat je Hongaarse buurvrouwen hiervan vinden. Laat je het ons weten?
    @mieke s, jammer toch dat de dracht van de vrouwen altijd boeiender is!:-)
    @elma, de meisjes staan er schattig op!
    @Saskia, ik heb mijn boeken erbij gehaald om de juiste tekst te schrijven!:-)
    LiaS zorgde voor de mooie foto’s.
    @Lies Huizer, wij hebben toch geen tijd meer om zo gekleed te gaan? De streekdracht is erg mooi, maar niet praktisch en dat zijn wij steeds meer geworden.
    @MM, je begrijpt dat ik bij de Huizense dracht direct aan jou moest denken!
    Wat enig dat je moeder als meisje de kinderdracht mocht dragen voor de foto. Om eerlijk te zeggen vind ik de kinderdracht mooier dan de kleding voor de volwassenen. Het is de kornetmuts die de streekdracht bijzonder maakt.
    @josé, fijne zondagavond!
    @Gerrie, mooie aanvulling op het bezemband!
    Tja, en dan komt er dadelijk misschien wel een heel apart logje!:-) Of toch niet?:-)
    @Iheurebleue, alleen wordt dat steeds zeldzamer.

  13. Hallo Berthi,
    Je snapt natuurlijk dat ik gesmuld heb van de foto’s. Kun je me in contact brengen met LiaS en MM want ik zou graag kijken of ik hun foto’s in mijn boek mag gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *