Staphorst 200 jaar I


Afgelopen donderdag 14 april 2011 bestond de gemeente Staphorst 200 jaar. Reden voor een feestje. Drie dagen lang, 14, 15 en 16 april, vonden er diverse festiviteiten plaats. Onze belangstelling gaat natuurlijk met name uit naar de dracht van Staphorst waar ruim aandacht aan werd besteed door middel van een klederdrachtenshow. De presentaties bestonden uit drie categorieƫn:
– Klederdracht zoals het is en op een eigen wijze gedragen.
– Traditionele klederdracht, vermaakt tot een eigentijds ontwerp.
– Haute Couture van traditionele Staphorster stoffen.

Een bezoekster van mijn blog was gisteren in Staphorst om foto’s en een praatje te maken met de mensen. Het leverde vele mooie plaatjes op die zij graag wil delen met anderen. Vandaag de eerste serie foto’s, morgen het vervolg.


‘Vanmorgen met de bus naar Staphorst gegaan. Die kon niet zoals altijd bij de markt komen, want het was daar overvol. Overal stonden auto’s geparkeerd, men wil immers zo min mogelijk lopen. Op elders gecreĆ«erde ruimte was nog heel veel ruimte. Verstandige mensen kwamen op de fiets. Er waren heel veel plaatsen om te bezoeken, en zo ver ligt het niet uit elkaar. Ik kwam speciaal voor de diverse klederdrachtshows. Helaas in de tent was het telkens erg druk (en warm), felle ronddraaiende lampen belichtten de catwalk.’









In deze log maak je kennis met de ontwerper Ricardo Ramos. Speciaal voor het 200-jarig bestaan van Staphorst hield Ramos een aantal modeshows in het kerkdorp. Hier kun je twee filmpjes bekijken.

Was je niet in de gelegenheid om de afgelopen dagen een bezoek te brengen aan Staphorst dan heb ik nog enkele andere data waarop het zeker de moeite waard is om een uitstapje naar de kop van Overijssel te maken:
– 27 juli kledingveiling
– 3 augustus 1e Staphorsterdag
– 10 augustus 2e Staphorsterdag
– 17 augustus 3e Staphorsterdag
– 24 augustus kledingveiling
– 19 oktober streekgerechtendag

22 gedachten over “Staphorst 200 jaar I

  1. Wat een leuke foto’s zie je wat een leuke draai ze er aan geven door die blauwe accenten zoals de sjaal en de knopen in die typische blauwe kleur.
    Echt fijn om zo toch iets van de “dracht”” te bewaren en wat ook draagbaar is voor alledag.

  2. Wat super ziet dat er uit! Op een nieuwe manier de dracht uitingen te gebruiken vind ik erg leuk. Dank je voor dit logje! Ik woon zo dichtbij en wist dit gewoon niet!!

  3. ik ga die data noteren!
    misschien dat al die aandacht de klederdracht nieuw leven inblaast. niet om naar het werk te gaan maar voor speciale gelegenheden.
    wat een prachtig blauw in die stoffen!

  4. Bijzonder hoe een klederdracht in deze tijd nog gedragen wordt. Maar vooral ook bijzonder vind ik de hedendaagse variaties erop.
    Bedankt voor je tip om er een keer heen te gaan! Ga ik zeker doen, ook om de ‘klederdrachtstoffen’ te kopen. Ben namelijk erg geinspireerd geraakt door het filmpje van de ontwerper Ramos.

  5. Wat een kleurrijk geheel en blijde gezichten.
    Prachtige foto’s, de details zijn erg mooi om te zien.
    De knopen worden op een speciale manier gemaakt en het is zeker de moeite waard om daar nog eens aandacht aan te besteden.

  6. Er stond een foto in de Telegraaf over de Haute Couture met Staphorster stoffen. Ik moest lachen om de reactie van mijn man die dat echt helemaal niets vond.

  7. Wat mooie kleding, ik zet in ieder geval de data in mijn agenda. Ik wil het wel eens in het echt gaan zien.

  8. Wij hebben een workshop knoopjes maken gedaan in Staphorst bij een oudere mevrouw.
    Octavio maakt ze heel mooi en kan het heel goed.Gisterenavond heeft die er nog twee voor op een tas gemaakt.
    We zoeken alleen steeds blauwe stopwol is niet makkelijk te vinden.
    Lidy

  9. wat leuk om die oude klederdracht modern te verwerken
    het blauw is de rouwdracht
    trouwens
    k heb niet geweten dat die dagen er nu waren….

  10. @Tijm, waarschijnlijk weet je het, maar toch geef ik hier nog eens de link van Stegeman stoffen:
    http://www.stegemanstextiel.nl/
    @elma, weet jij hoe de knopen worden gemaakt? Ik ben er helemaal weg van! Zo mooi!
    @Annelies vdB, smaken verschillen!:-)
    @Lidy Verkerk, erg leuk dat Octavio ook interesse heeft in de Nederlandse cultuur.
    Misschien moet je voor blauwe stopwol eens informeren bij Stegeman stoffen. Wie weet hebben zij een verkoopadresje.

  11. De doos met stopwol staat klaar.
    Vanmiddag komt Lidy op les, Lisette en Octavio komen afscheid nemen (de drie maanden zijn al bijna om)
    Natuurlijk zullen wij over de knoopjes praten. Een techniek die ze in Staphorst geleerd hebben en Octavio zich al eigen heeft gemaakt en toepast.
    Vele technieken heeft Octavio ons geleerd, zelf staat hij ook open om wat nieuws te leren.
    Kleinzoon Mark heeft Octavio het leren vlechten op een schijf (KUMIHIMO) Het resultaat van de koorden is gelijk als hun koorden die ze met de hand vlechten met de Alpacawol, op een schijf is het wat eenvoudiger.

  12. @elma, de drie maanden nu al om… dat gaat snel! Lisette en Octavio hebben de maanden heel goed benut! Het zal voor Octavio een hele ervaring geweest zijn om drie maanden in ons land te verblijven.
    Doe je iedereen de hartelijke groeten van mij?

  13. Octavio had het materiaal meegebracht om de knopen te maken.
    Mijn eerste knoop heb ik gemaakt met de aanwijzingen van Octavio.
    Je moet wel een houten knoop en stokje hebben om de knoop te kunnen maken.
    Ik zal zoeken naar het adres waar Octavio de workshop heeft gevolgd.
    Met een brok in de keel namen wij afscheid van Lisette en Octavio, wat een voorrecht dat wij hun hebben leren kennen. Een man uit de bergen van Peru die hier in Nederland heel veel van zijn land heeft laten zien en ook genoten heeft van Nederland hem te bieden heeft.
    Volgend jaar februari komen ze weer naar Nederland.

  14. Uit de doos met stopwol heeft Octavio ook verschillende kleuren uitgezocht. Alleen de felle kleurtjes zitten niet in mijn collectie. Stopwol is er alleen in sokkenwolkleuren.

  15. Prachtige foto’s. En nog heel veel leuke activiteiten dagen in het verschiet

  16. Ik loop een beetje achter, maar val alsnog met mijn neus in de boter, wat fantastisch al deze foto’s. Ik doe zoveel ideeen op, laatst heb ik mijn eigen verzameling ‘staphorst’ te voorschijn gehaald met de bedoeling er iets mee te doen. Ik noteer ook de data, neem mij altijd voor er tijd voor te maken, wat tot dusver niet gelukt is. maar ik blijf het proberen!

  17. Wouw, wat een schitterende creaties, ik geniet van het leuke verslag. En wat heb ik de afgelopen periode veel gemist Berthi! Gelukkig nu weer even tijd om heerlijk bij te lezen. Fijn dat je ook de data van de dagen in Staphorst er bij hebt gezet. Ik ga nog even verder lezen, dank en lieve groet, Stefanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *