Borduurmuseum in Barneveld

Rien van den Brand verzamelde zo’n tienduizend borduurwerken in vijftien jaar tijd. Zo’n vijfhonderd werken zijn te bewonderen in het Borduurmuseum aan de Espeterweg 7a te Barneveld. Elke woensdag open van 13.00 tot 16.30 uur. Informatie: 06-25285394. De entree is € 3,75, inclusief koffie of thee met koek. Kinderen tot 8 jaar gratis.

Het oudste borduurwerk in het Borduurmuseum stelt een Bijbels tafereel voor. Adam en Eva die uit het paradijs worden verdreven. Het is waarschijnlijk tweehonderd jaar oud. Wil je dit borduurwerk zien dan zul je er speciaal naar moeten vragen. Rien van den Brand heeft het verwijderd omdat de bezoekers uit streng christelijke hoek bezwaar hadden tegen de afbeelding.

Borduurwerken zijn er in het museum in allerlei varianten te bewonderen: ‘gewone’ borduurlappen, letterlappen, schellenkoorden, kussens, dienbladen, lampenkappen en meer. Op de eerste verdieping kom je stoelen en voetenbankjes met borduurwerk tegen.


Alles is ingedeeld naar thema: vogelzaal, bloemenkamer, letterlappenmuur, jachthoek. De verzameling is nooit af. Rien van den Brand wil een borduurwerk waar iemand vanaf wil, een tweede kans geven in zijn museum.

Foto: Hans Verhorst

21 gedachten over “Borduurmuseum in Barneveld

  1. Berthi, ik las er gisteren over in de krant. Woensdag zijn we naar Barneveld geweest, dat hadden we dus mooi kunnen combineren.
    Binnenkort maar weer richting Barneveld. Vanaf hier is het niet zo ver en een leuke rit over de Veluwe.
    Groetjes

  2. Dat kan nog druk worden daar…. a.s. dinsdag komen de treinkaartjes weer bij t Kruidvat in de aanbieding dus komt dat mooi uit !!!

  3. @Willy, ze pakken het goed aan. Gisteren stond een berichtje over dit museum in Dagblad de Limburger te lezen.
    Misschien stond in alle regionale kranten dit nieuws te lezen?
    @Lies Huizer, super! Komt weer goed uit in het voorjaar want er staan diverse textieldagen voor de deur.

  4. Zou het niet moeten zijn ELSPETERWEG ?
    Het doet mij weer zo denken aan de vele vakanties in Elspeet .
    Wat een veelheid aan handwerken zijn er toch overal te vinden . Gelukkig dat er mensen zijn die veel weten te verzamelen zodat het niet verloren gaat of verkeerd terecht komt . De prachtig lamp met de vele klederdrachten er op geborduurd , dat komt mij bekend voor .
    Welk blad bracht dat patroon ook weer , onze aloude Ariadne of toch een ander blad .
    Of was het misschien als pakket te koop ?
    Ben nieuwsgierig wie dit ook bekend voor komt . En de stoeltjes met geborduurde bekleding . Daar heb ik vaak van gedroomd .
    Veel dromen kun je niet waar maken en blijven dromen .
    En als je zoiets klaar hebt durf je er eigenlijk niet op te gaan zitten .
    Je kunt van je eigen zitkamer toch ook geen showroom creeren , het moet leefbaar blijven .

  5. Wat fijn dat er nog liefhebbers zijn van de borduurkunst en dat het werk waar mensen met zo veel geduld steekje voor steekje aan gewerkt hebben bewaard blijft.
    Dit huismuseum is zeker een bezoekje waard.

  6. Ik had het gisteren ook al voor je uit de krant gescheurd. Waarschijnlijk dezelfde artikelen in verschilende kranten.

  7. de lampekap is inde vorm van een lap naar amerika gegaan, Tog jaren geleden, ik denk de 70 er, Ik meen dat het een pakket was, Leuk huis vol borduurtjes Basje

  8. Zoveel borduurtjes dat je ze op thema kunt rangschikken…..Rien is een rijk mens. En gul ook, dat hij ze tentoonstelt.

  9. Gerrie: Je zou het wel denken maar Espeterweg is correct, ik heb het opgezocht.

  10. Rien is een bevoorrecht mens om een particulier museum in Barneveld te kunnen
    openen. Het is de streek waar de toeristen
    komen.Daar moet je het wel van hebben!
    Gelukkig dat er mensen zijn,die de moeite
    nog nemen om andere hobby-isten er van te
    laten genieten.
    Veel succes!
    Hennie Stevan

  11. Zoals meerderen, had ik het stukje ook al voor je uitgeknipt. Nu doorsturen naar museum ‘De Kantfabriek’. In de NCH periode kregen we vaak geborduurd werk aangeboden, dat niet in de collectie paste. We wisten niet van het bestaan van dit borduurmuseum.

  12. @Lies Huizer: Jammer alleen dat dit museum op woensdagmiddag open is en dat de Kruidvatkaartjes in het weekend geldig zijn.

  13. Zo krijgt iedereen nóg een reden om naar Barneveld te gaan.
    Er zijn daar al diverse musea die de moeite waard zijn. Nairac heeft vaak hele leuke tentoonstellingen, het speelgoed en oude ambachtenmuseum is een lokatie waar je lange tijd door kunt brengen en dan het pluimveemuseum.
    Nu deze nog er bij en een dag wordt te kort!
    Een aanrader voor een dagje uit.

  14. @Gerrie, voor mij is de lampenkap met de geborduurde streekdrachten nieuw! Geinig!
    @Basje, jij herkent het patroon van de lampenkap dus wel. Misschien was ik in de jaren zeventig minder met handwerken bezig.
    @Trees, … daarom heel goed dat er nu dit museum is.
    @Saskia, … wachten op de Blokker treinkaartjes?:-)
    @lheurebleue, ja, ongelooflijk. Ik kan me die hoeveelheid ook niet voorstellen. Hoe berg je het allemaal op?
    @Josefien, het is niet mogelijk om al deze musea op één dag te bezoeken, we moeten een overnachting boeken!:-)

  15. Wat ontzettend lief dat jullie aan mij dachten toen jullie het artikel over dit borduurmuseum lazen in de krant! Dat geeft me een heel warm gevoel, en het is ook nog eens Valentijnsdag.

  16. Saskia …dit warhoofd zou rustig inde trein stappen met een verkeerd kaartje. Heb het ook eens gepresteerd om met een vrije reisdag op VRIJDAG in de trein te zitten.
    Toen het ineens als een flits door mn hoofd ging gauw een conducteur opgezocht en alles opgebiecht…mij werd genadig ABSOLUTIE verleend. Was dat even een BOF !!! op het eerstvolgende station uitgestapt en alsnog een kaartje gekocht.

  17. Bijzonder museum dus! Daar kan het nog wel eens druk gaan worden nu velen het weten. En dan natuurlijk wel naar het verstopte werk vragen!

  18. Die lampekap met klederdrachten!!!
    Vandaag zag ik op marktplaats een schilderij >>>
    De link is veel te lang.
    Als jullie zoeken op merklap klederdrachten komen jullie vanzelf bij het plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *