Patroon Spakenburgs mutsje



Bettie las bij deze log en deze log de enthousiaste reacties over de Spakenburgse mutsjes. Ze stuurde me een patroon en van Museum Spakenburg heb ik toestemming gekregen om dit patroon op mijn blog te plaatsen.

Materiaal: DMC nr. 50 katoen
Haaknaald: nr. 0.60

Verklaring afkortingen:
drie dst.: driedubbel(e) stokje(s)
hv.: halve vaste(n)
l.: losse(n)
dst.: dubbel(e) stokje(s)
v.: vaste(n)
st.: stokje(s)

Opmerking:
Een v. of st. aan het begin van een haaktoer wordt vervangen door respectievelijk 2 l. of 3 l.
Iedere gehaakte toer sluiten met 1 hv.
Een picot is 3 l., 1 v. in de eerste losse.

Stermotief:
6 l. met hv. sluiten tot een ring.
1e toer: 10 v. om de ring.
2e toer: * 1 v. in 1 v., 2 v. in 1 v., vanaf * herhalen tot totaal van 18 v.
3e toer: * 1 v. in 1 v., 2 v. in 1 v., 1 v. in 1 v., vanaf * herhalen tot totaal van 25 v.
4e toer: * 3 v. op 3 v., 4 l. (2 v. overslaan, dan insteken), vanaf * herhalen tot totaal van 5 boogjes.
5e toer: * 2 v. op 3 v. om het boogje, 3 v., 1 picot, 3 v. vanaf * herhalen.
6e toer: * 2 v. op 2 v., 11 l. (insteken in de 2 v. die niet bij boogjes uit 4e toer horen), vanaf * herhalen tot totaal van 5 boogjes.
7e toer: * in de boogjes: 9 v., 1 picot, 9 v., vanaf * herhalen.

De muts bestaat uit 38 sterren. Het patroon geeft aan waar de sterren aan elkaar gezet worden. Oorspronkelijk worden de verbindingen gehaakt. Je kunt de sterren ook aan elkaar naaien.

Rand:
Begin bij de ster linksonder, haak met l. naar verbindingspunt van de volgende ster. Zorg dat dit een rechte lijn is. Verleng de ster met 2 drie dst. en 2 x 2 dst. Haak met l. verder naar de volgende ster. Herhaal dit tot alle sterren vastzitten, rand sluiten.

1e toer: vasten om de lossen.
2e toer: dubbele stokjes.
3e toer: 1 st., 1 l., 1 st., 1 l., herhalen.
4e toer: 1 st. om de lossen, 1 l., 1 st. om de lossen, herhalen.
5e tot en met 8e toer: als 4e toer.
9e toer: 1 v. om de lossen, 1 picot, herhalen.
De rand wordt aan de achterkant verstevigd met linnenband van 2 cm.

Was- en strijkvoorschrift:
Kook de muts uit in een pan met sop van een kookwasmiddel en spoel de muts uit. Kook stijfsel van het merk SB, haal de muts door het warme stijfsel en wrijf het stijfsel er goed in. Leg de muts tussen schone doeken en strijk dan over deze doeken tot de muts nog iets vochtig is. Verwijder de doeken. Zet het strijkijzer op wol-temperatuur. Strijk de sterren uit en let hierbij goed op de punten.

De muts wordt gedragen met een zwart satijnen ondermuts van dezelfde vorm. Deze muts moet iets kleiner zijn dan de gehaakte muts.

30 gedachten over “Patroon Spakenburgs mutsje

  1. Berthi wat is dit ontzettend leuk en dan nog wel met een hele beschrijving erbij. Ik klikte op de naam van Bettie en dan zie je me toch een serie beursjes, vooral dat blauwe geboortebeursje voor een jongen sprak me wel aan, vroeger kreeg de boreling vaak een spaarbankboekje
    maar zo’n beursje met inhoud is toch veel leuker ik vind het net zo iets als de knottedoek.
    Via Bettie kom je weer op de site van Kralenwerk terecht…door staan me toch prachtige foto’s op…ik geniet !!

  2. Er worden weer velen tevreden gesteld .
    Natuurlijk snel even de kralenbeursjes bewonderen .
    Prachtig allemaal , het bekende waaierpatroontje had ik ook en een van de eerste handwerk boekjes die ik weg gaf was alles over kralenwerk .
    Inmiddels weer zo,n drie vier jaren geleden .
    Of ik er spijt van heb ? Misschien deed ik het wel erg vlug weg . Het ging wat sneller toen ik wist dat er een bekende graag mee aan de slag zou gaan . Helaas door allerlei omstandigheden weet ik dat er tot dusver niet veel van gekomen is .
    Kan wel zeggen dat het in goede handen is gekomen . Er is nog wel iets op kralengebied , alleen alle patronen zijn de deur uit , en ik had er heel wat verzameld van antiek tot modern kralenwerk .
    De kleine beugeltjes zijn weggegeven voor tasjes bij poppen in klederdracht . En om nog weer eens volop te smullen van de mooie patronen is het hier de plek dat het nog mogelijk is .
    Zo leuk nu zullen er velen gaan haken , denk ik en de resultaten daarvan krijgen we toch wel te zien ter zijner tijd , hoop ik .
    Ben erg benieuwd of het haakpatroon van een mutsje waar ik ooit mee zou beginnen nog ergens boven water komt .
    Erg sympathiek om het patroon hier te mogen aanbieden . Zo is het volk in klederdracht nog wel , niks geen geheimzinnigs . Regelmatig wordt er toch kwistig met patroontjes gestrooid . Via dit plekje van Berthi zijn velen aan de brei geraakt en dragen nu eigengebreide sokken . Tenen en hielen kwamen aan de
    orde . Allerlei kraam gewoonten en andere oude gebruiken . We hebben hier werkelijk niets te klagen .
    Veel dank voor het afstaan en meedenken en Berthi voor het plaatsen .
    Ik droom nog maar even veder over al mijn andere pogingen en aardige probeersels op Folklore gebied . Houten voorwerpen beschilderen met motieven uit de Nederlandse volkskunst . Het waren leuke pogingen met veel plezier gedaan en alles ook wegggegeven plus een ardige verzameling boeken op dit gebied .
    Er was een andere leuke hobby ooit waar ik nog nimmer iets over verteld heb , daar droom ik ook nog wel eens over . wat is er mooier dan herinneringsdromen , ik geniet er van .

  3. En toen schreef ze aan het eind nog enkele fouten , daar ergert ze zich over . Dat gaat zo als je op de late avond hier wilt meepraten .

  4. @Gerrie, wat zijn die herinneringen toch heerlijk!
    Ik heb een vermoeden wat die andere leuke hobby is en die past heel goed bij je want jij kunt daar erg goed mee uit de voeten, zoals wij dat hier zeggen.

  5. ik vind het zo knap dat mensen snappen hoe ze zo’n patroon kunnen verwerken….ik blijf toch maar bij “mijn” mutsensysteem

  6. Wat leuk hé van haar, zij is een kunstenares in kralentasjes breien.
    Mooi patroon, een eenvoudige maar toch nog een hele klus voor mij denk ik !!
    Ben benieuwd hoeveel we er gaan zien !!?

  7. @MM, ja spannend… hoeveel mutsjes zullen er voorbijkomen?
    Bettie maakt schitterende kralentasjes. Dat lijkt me ook een klus hoor, Bettie!

  8. Wat bijzonder dat je het patroon mocht publiceren! Maar eigenlijk vind ik dat dit soort dingen gewoon voor iedereen toegankelijk moet zijn om te maken. Zo hou je het levend, anders wordt het toch iets voor in een museum, en verdwijnt het in de vergetelheid… (al zal ik waarschijnlijk zelf niet aan het mutsje beginnen, het lijkt me iets te moeilijk!) groetjes van Lupineke

  9. Er is zo’n twee jaar geleden al dat leuke boek met gebreide Gelderse mutsen verschenen. Je hebt er hier aandacht aan besteed. Ik sluit me aan bij Lupineke. Er zou eigenlijk een boek (of desnoods een internetpublicatie) moeten verschijnen met Nederlandse patronen uit de klederdrachten in alle technieken. Met rijkssubsidie zou dat moeten kunnen?

  10. Gerrie houd het spannend !!met haar geheime hobby…misschien krijgen wij het nog eens te horen.
    Troost je maar , alles wat je weggegeven hebt heeft hopelijk dubbel nut gehad.
    Eerst had je zelf het plezier er van en later nog iemand.
    Droom maar lekker door…wij horen het af en toe wel.

  11. Wat een mooi patroon, wel erg fijn met haaknaald 0.60. Oefen het patroon eerst maar met katoen nr 8, dan heb je het later makkelijker met het fijne garen.
    Genoten heb ik van alle mooie kralentasjes die Bettie maakt.

  12. Oh, Berthi, wat leuk, ik krijg gelijk zin om het uit te proberen. Voorlopig sla ik het patroontje even op, tot rustiger tijden…

  13. Pfff haaknaald 0.60 is wel heel fijntjes!
    Ik struikel over “drie dst.: drie dubbel(e) stokje(s)”. Driedubbele stokjes lijken me toch anders dan drie dubbele stokjes.
    Maar mijn logica zegt me dat hier driedubbele stokjes worden bedoeld. De spatie tussen drie en dubbel moet worden weggelaten.
    Ach het gebeurt vaker. Zie
    http://www.spatiegebruik.nl

  14. Misschien toch een uitdaging voor sommigen onder ons. Zou het inderdaad leuk vinden om samen met anderen zo iets te amken. Ben ook zeker met eens dat de oude patronen door gegeven moeten worden. Bettie haar kralen tasjes zijn schitterend. Wist niet dat de ene apachentasjes werden genoemd. Heb 25 jaar geleden zo’n tasje met een mini formaat van mijn buurvrouw gekregen. Toevallig zag ik een poosje geleden in oude HZG de beschrijving ervan. Mijn breipennen lagen al klaar nu nog kralen en de goede garen.

  15. Berthi en Bettie, hartelijk dank voor dit bijzondere patroon!!
    Ook al zal ik het misschien nooit maken, het idee dat ik zo iets oer Hollands in mijn patronenmap heb vind ik zeer prettig en waardevol.
    Zo blijft iets, wat al zeer oud is toch bewaard voor de volgende generaties.

  16. Heel goed dat zo’n patroon behouden blijft, misschien ga ik het wel uitproberen. Wat betreft het stijfseladvies: voorzover ik weet is het stijfsel van het merk SB uit de handel. Wél kun je bijvoorbeeld stijfsel krijgen via http://www.stijfsel.nl . Of dat vergelijkbaar stijfsel is, dat weet ik niet.

  17. @Saskia, dank je wel! Jij bent zeer oplettend en je hebt helemaal gelijk. Het moet driedubbele stokjes zijn. Ik ga het meteen veranderen.
    Overigens zie ik nog een klein foutje staan! Kan ik ook gelijk veranderen!
    @Hilda, misschien zijn er bij jou in de omgeving dames die dit graag met een klein groepje willen maken.
    @Tijm, ik vind het ook belangrijk dat er zoveel mogelijk informatie doorgegeven moet worden aan de volgende generatie. Handwerktradities mogen niet doodbloeden.
    @marcella, dit vind ik nu echt een klusje voor jou!
    @Miriam Klaassen, dank voor deze tip!

  18. Wat bijzonder dat dit paroon op je blog mocht. Wel een uitdaging. Wist niet dat het van zulk fijn katoen gehaakt werd. Zag bij Bettyu die mooie kralentasjes. Ben ik ook nog eens mee bezig geweest. Is een erg leuke hobby.

  19. ik heb een paar jaar geleden 3 spakenburgse mutsjes gekocht, ik weet alleen niet meer waar.
    Over de stijfsel: De poederstijfsel is nog te koop bij o.a. DA drogist.
    Hilda misschien mutsjes haken bij Praten en Breien, wanneer kom je weer?
    Ik ga binnenkort beginnen met een kralenbeursje breien een vriendin zal me helpen.
    Oei mijn schrijfsel was bij groeimeter terechtgekomen, mijn excuses hiervoor. Gelukkig bestaat er nog zo iets als kopieren en plakken

  20. Leuk zeg, ik zou tzt graag de resultaten bewonderen… (hint)
    Wat Mieke S. Schrijft nl. een boek met daarin patronen uit allerlei klederdrachten vind ik een schitterend idee!

  21. Een nu bejaarde Spakenburgse dame vertelde me dat de haakpatronen van de mutsjes vaak nagemaakt werden en wel als volgt. Zondags in de kerk zorgde je ervoor dat je achter iemand ging zitten met een mooi mutsje en tijdens de (ellenlange) preek probeerde je zo goed mogelijk het patroon in je hoofd te stampen. Schrijven kon natuurlijk niet in de kerk.
    Johanna

  22. Johanna, wat een leuk verhaal, dat kan ik me zo helemaal voorstellen.
    Berthi, wat een weer een interessant verhaal. Ik kom hier altijd graag. De hoogste tijd om dit eens aan jou te laten weten.

  23. Ik ben geboren in Spakenburg. Import, en heb er niet lang gewoond, maar mijn moeder heeft genoeg verhalen.
    Dat verhaal over die vrouwen in de kerk die goed naar degene kijken die voor hen zitten heb ik vaker gehoord. Het was dan wel de bedoeling om je eigen mustje zó te maken dat het nét even afweek van het voorbeeld. Want je wilde wel uniek blijven. Volgens mij was dat gewoon een soort sport van die dames.
    Zo heb ik ook wel eens het verhaal gehoord van een bus vol dames die naar Amsterdam gingen naar De Haan en Wagenmakers om sitsen te kopen voor hun kroplappen. 1 dame had de hele tijd rondgelopen en precies gezien wat de andere dames kochten. Toen iedereen uitgekocht was en de bus zou gaan vertrekken ging ze weer de bus in om nét dat ene stofje te kopen dat niemand anders had!
    En over de haak patronen: mijn moeder had begin jaren 70 prachtige gehaakte gordijnen. Dat had ze van een klein patroontje zelf uitgewerkt en vergroot. Het is een paar keer gebeurd dat er werd aangebeld en dat er dan een vrouw op de stoep stond om te vragen waar ze het patroon vandaan had (of om haar te complimenteren met ‘haar prachtige raampartij’). Mijn moeder kon toen naar waarheid zeggen dat ze het patroon niet had. Tja, ze wilde natuurlijk zelf ook uniek zijn…pas getrouwd en trots op haar 1e huisje!

  24. IK vond dit heel mooi dat er nog klederdrachten bestaan.
    Ik maak zelf ook de kralentassen, maar ben momenteel op zoek naar een klederdracht
    kleding voor mij zelf.
    om op een oude ambacht braderie te staan.
    Weet U misschien waar ik die kan huren
    of kopen, het mag ook tweede hands zijn.
    Alvast hartelijk dank.
    Mevr de Leeuw uit Emmeloord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *