Textielpost – Stockholm



Elsbeth Reits: ‘Na al het mailen van de week heb ik gelijk maar even een ticket geboekt voor een dag Stockholm. Deze kaart komt uit het eerste openluchtmuseum ter wereld, Skansen, gesticht in 1891 in het centrum van Stockholm. Een aanrader en ook leuk als je iets wilt doen. De foto is gemaakt in een 17e eeuwse boerderij. Vandaag (23-7-2010) zat op die locatie een vrouw in kostuum een demonstratie naaldbinden te geven.’

In 1891 werd het Openluchtmuseum Skansen opgericht door de Zweedse leraar Artur Hazelius (1833-1901) op het eiland Djurgården. Artur Hazelius wilde zijn stadsgenoten in Stockholm laten zien hoe Zweden in andere delen van het land woonden. De meeste gebouwen stammen uit de 18e en 19e eeuw. Boerderijen, scholen, werkplaatsen voor ambachtslieden, kerk, school en winkels zijn er te zien. De vrijwilligers lopen in klederdracht rond uit die tijd.

Artur Hazelius kocht circa 150 huizen uit heel Zweden. Ze werden een voor een verscheept naar het museum om daar opnieuw opgebouwd te kunnen worden. Slechts enkele gebouwen zijn niet origineel, deze zijn gekopieerd naar voorbeelden die Hazelius had gevonden.

Er zijn mooie tuinen aangelegd die vrijwel allemaal een thema hebben, zoals een rozentuin, een kruidentuin en een schaduwtuin. Verder is er een dierentuin waar je onder andere de typisch Scandinavische dieren aantreft.

Het Openluchtmuseum Skansen is het hele jaar geopend en tijdens de zomermaanden worden er speciale evenementen georganiseerd zoals concerten, toneel- en dansvoorstellingen en themamarkten. Midzomernacht wordt er zeer uitbundig gevierd.

16 gedachten over “Textielpost – Stockholm

  1. Leuk deze textiel post. Willy is er ook geweest. Moet een erg leuk museum zijn. Ik hoop nog eens gelegen heid te vinden om het te bezoeken.

  2. leuk werken met een spintol,Ik dacht dat in het museum in arnhem dat ook nog gedaan werd en wordt. fijne zondag basje

  3. Afstanden bestaan niet meer voor ons , we reizen maar door , en laten ons gewoon meevoeren met al de textielpost .
    Kregen we niet een spintolletje bij de Handwerk pakketten van de bekende Rode drie Banden serie van Henriette Beukers ?
    Dan moet het nog ergens zijn .
    Ik zal eens zien wat ik vandaag te spinnen heb , er ligt nog heel wat op me te wachten .
    Nu maar kijken of ik de draad mooi gelijk kan spinnen en wat het eind resultaat zal worden van deze draad , lang kort . . .

  4. Ook in Bokrijk bij Genk (B) vind je een openluchtmuseum met herhaaldelijk activiteiten.
    Gerrie, die spintol heb ik ook nog (als hij niet beschimmeld is in de doos!). Vroeger heb ik het eens geprobeerd en het werkt…ik heb er een kort draadje mee gesponnen.

  5. prachtige foto! de lichtinval en kadrering onderstrepen de eenvoud en het ambachtelijke.
    ik heb die spintol uit dat handwerkpakket ook nog steeds. idd ook ooit een klein stukje draad gesponnen …

  6. Net wat Gerrie zegt: afstanden bestaan niet meer. Dank zij Berthi bezoeken we deze zomer vele landen!
    Op vakantie en toch slapen in je eigen bed :-)))

  7. @willy, dank je voor de link. Artur Hazelius was een echte verzamelaar. Gelukkig is zijn verzameling op een mooie plek terecht gekomen.
    @basje, geen idee!
    @Gerrie, zonder huis en haard te hoeven verlaten bezoeken wij veel landen waar textiel/handwerk hoog in het vaandel staat. Zweden is een echt textielland. Binnenkort komt nog een erg mooie textielkaart uit Zweden, maar dan uit een ander deel.
    De drie rode banden heb ik op een boekenmarkt gekocht, de spintol zat er dus niet bij.
    @Mieke S, ook een mooi museum en dichter bij huis voor diegene die snel een dagje op en neer willen. Alhoewel, Stockholm is ook in één dag te doen. Je stapt ’s morgens het vliegtuig in en ’s avonds vlieg je terug. De wereld is klein geworden.
    @lheurebleue, ook jij hebt de spintol nog! Handwerkmensen gooien niets weg, wij houden van bewaren. Je weet tenslotte nooit of je het nog eens nodig hebt.
    @Ine, haha, de ideale vakantie…

  8. Bij V&D in den Haag stonden de drie banden ook op de handwerkafdeling .
    Niet voor de verkoop , maar om er uit te kunnen raadplegen voor de klanten .
    Dat was nog eens service . De verkoopsters vonden het zelf heel belangrijk .
    Ik kwam er vaak en zelfs zo vaak dat er eens iemand zei , U werkt hier toch ook op deze afdeling . Nou , nou kwam zeker door mijn handwerk gekwebbel .
    Al die handwerkafdelingen bij V&D , Bijenkorf en de Bonnetterie zijn verdwenen , jammer , jammer .
    Evenals de stoffenafdelingen V&D en Bijenkorf en de bijbehorende fournituren .
    Een van de verkoopsters van de stoffen van V&D ontmoette ik eens veel en veel later bij een verkoop van heerlijke Indische hapjes . Ook niet mis om dat te verkopen , wel leuk dat ik haar herkende na zoveel jaren . Je zoekt dan wat lekkers uit en betaalt en het praatje gaat verder over de stoffen van toen .
    Dat was weer even een terugblik .
    En de banden zijn nog steeds in trek .

  9. Uit een handwerk nalatenschap van de moeder van een vriend van mijn zwager….héhé! heb ik die spintol, maar wist tot nu toe niet wat het was. Mysterie opgelost.

  10. @Gerrie, wat je nu vertelt heb ik nooit geweten. Dit zal vast komen doordat ik in een dorp ben opgegroeid en wij waren geen ‘stadse’ mensen. Maximaal twee keer per jaar kwamen wij in de ‘grote’ stad. Ik heb toch wel veel gemist, en heb nu veel in te halen!:-)
    @Jeanny, prachtig dat jij via deze textielkaart uit Zweden er achter komt dat jij een spintol in huis hebt. Nu ga je toch zeker wel proberen om een draad te spinnen?

  11. Na het lezen van deze log zou ik het liefst morgen een ticket naar Stockholm boeken! Dank je wel dat je ons meegenomen hebt naar dit bijzondere museum. Gaat ook op het lijstje: te bezoeken in Zweden! En… ga je ook naar Junibacken? Ik hoor er vast wel van, groetjes van Lupineke

  12. Niets rustgevender dan mijn spintolletje, heerlijk, gaat ook altijd mee op vakantie.
    Ben dit jaar niet verder dan Denemarken geweest, maar Zweden staat op de herhalingsverlanglijst.
    groetjes Anje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *