Textielpost – Abenberg



MoniqueK en HannieK zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Slovenië. Ze maakten een stop in Abenberg vanwaar zij deze kaart stuurden.

Ein Roter Faden des Klöppelns durch Abenberg – 24 september 2006. Honderden kantklosters, om precies te zijn 721 kantklosters, waren op 24 september in Abenberg druk in de weer om een nieuw wereldrecord neer te zetten. En het is ze gelukt met hun 415,75 m rode gekloste band.



Klöppelmuseum Abenberg toont oude kant in allerlei variaties. Naast de vaste opstelling van kantboeken en -patronen, oude kant en gereedschappen, vinden er regelmatig wisselexposities plaats. Tot en met 19 december 2010 is de tentoonstelling Italienische Spitzenreise – Von den Anfängen bis heute te zien. De tentoonstelling biedt een interessant overzicht in de ontwikkeling van de Italiaanse kant.

12 gedachten over “Textielpost – Abenberg

  1. Hartelijk dank voor deze schitterende textielkaart, Monique en Hannie.
    Kijk, deze afbeelding vind je niet op internet en daarom zijn de ansichtkaarten zo ontzettend leuk! Ik geniet er heel erg van!
    Ik wens jullie verder een goede reis en een mooi verblijf in Slovenië.

  2. wat een genot om onverwacht op zo’n evenement te stoten!
    ben benieuwd welke leuke ansichtkaarten je nog zal ontvangen!

  3. In oost-europa wordt veel geklost! Ik ga me – na een jaar pauze – komend schooljaar verdiepen in ’s Gravenmoerse kant. Klossen is een zeer rustgevende bezigheid. Je kunt er niet bij piekeren omdat je alle aandacht bij je werk nodig hebt. Ik ken geen andere handwerktechniek die deze eigenschap heeft. Heerlijk!

  4. @lheurebleue, Textielpost is een spannend project. Je weet niet wat er komen gaat. Ik hoop dat er over ruim 1,5 jaar een aardig overzicht is van wereldtextielkaarten (is dit een goed woord?).
    @Hilly, een speciaal kaartje van een speciale happening.
    @Mieke S, leuk dat je de draad van het kantklossen weer gaat oppakken. Ik weet nu al dat er zeer mooie kanten uit jouw handen gaan komen.
    @basje, een ruststellend geluid…

  5. Kijk deze kaart maakt nieuwsgierig. Hoe zouden ze dat gedaan hebben? Allemaal om de beurt of allemaal samen? Of ieder een eigen stukje en daarna aan elkaar maken?
    Ja daar had ik ook wel bij willen zijn.

  6. @ine, het meest logische lijkt mij als iedereen om de beurt een stukje klost. Als het ware doorgeven aan elkaar zodat de 500 m gekloste band niet onderbroken wordt.
    Waar zou deze lange gekloste band opgeborgen zijn? Ik mag hopen in het museum.

  7. Deze kaart een prachtig deel van een mooi project , wat ik met belangstelling zal volgen .

  8. @Mieke, wat fijn dat je de komende tijd je gaat verdiepen in de Schuine netslag uit ’s Gravenmoer. Nu zijn er ook erge mooie boeken met een goede uitleg over deze techniek te koop, wij hebben in het verleden wat zitten prutsen om er precies achter te komen hoe het geklost werd.
    Na een keer een lezing (1983) gehoord te hebben van Leny Koks bleef het mij bezighouden. Gelukkig is er onderzoek gedaan bij zeer oude kantklosters in ’s Gravenmoer en werd het geheim onthuld.

  9. @Gerrie, een mooi project, vind ik het al. He is op en top genieten!
    @Elma, jij bent een echte kantdeskundige!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *