Draaksteken

Miriam Tegels: ‘Gisteren (zondag 16 augustus) was ik in Beesel, het dorp dat deze weken helemaal in het teken staat van het Draaksteken. Het openluchtspel van St. Joris die de Draak verslaat is in het afgelopen weekend drie keer opgevoerd. Daarbij kwam op zondagmiddag 16 augustus de historische optocht. Met daarin alle 450(!) deelnemers van het Drakenspel. De Middeleeuwen trok in levende lijve aan mij voorbij… natuurlijk waren er prachtige kostuums te bewonderen, zoveel mogelijk authentiek, passend in die tijd.

Na afloop van de optocht sprak ik nog even met Anita Smeets die de koningin speelt. De prachtige creatie die ze draagt heeft ze zelf ontworpen en gemaakt. Het merendeel van de kostuums wordt gemaakt door een grote groep vrijwilligsters, die daaraan meer dan een jaar gewerkt hebben.
Het Draaksteken gaat nog door tot en met zondag 23 augustus, waarna alle kostuums weer gereinigd worden en opgeborgen… in de kerktoren van Beesel.’



De bedelaars.




Dorpshoertje Coaba met haar drie kinderen.




De zigeunergroep met hoofdman en buikdanseressen.




De Magiër, horend bij het hof van de koning.

17 gedachten over “Draaksteken

  1. Deze historische optocht laat maar weer eens zien dat men in Limburg weet hoe de kostuums gemaakt moeten worden. Prachtig! De ervaring die men op doet voor de vastelaovend kostuums wordt hier deskundig in praktijk gebracht.
    Miriam, fijn dat je ons op deze manier een kijkje geeft in het Draaksteken.

  2. Dat is toch prachtig zo,n samenwerking in sommige dorpen of steden .
    Er worden vaak uren en uren werk aan besteed en iedereen helpt ijverig mee .
    Zit ik mij af te vragen of er iets van te zien zal zijn op Tv Limburg .
    Ik ben zo vaak in de provincies aan het snuffelen
    Vanochtend nog Sallandse les genoten voor een aantal minuten . Zal het nog doorgeven aan zuslief . Tenslotte moet het bewaard blijven voor later .
    En al de dialecten zijn eigenlijk nooit een geschreven taal geweest .
    Dus keuvelen kan ik het wel . Maar ik heb eigenlijk een umlaut nodig en dat is even zoeken .
    Maar nu weer even naar Limburg , ik moest lachen dat de costuums in de kerktoren bewaard blijven .
    Dat is dus de koningin van het spel de eerste dame . Wat ziet ze er mooi uit , het versierde tasje op haar buik is erg mooi . Het doet me denken aan de Schotse doedelzakkers , maar dat hangt wat lager .

  3. De Koningin ziet er prachtig uit. Even helemaal in de huid van de persoon kruipen die je voorstelt. Wat zullen ze genieten van de optocht, zowel deelnemers als toeschouwers.
    Wat heeft Nederland toch veel plaatselijke tradities, waar je het bestaan helemaal niet van weet.
    In het breicafé, tijdens de tentoonstelling van Naald en Draad zit Miriam met haar traditie, sok zus en zo.
    Elma

  4. Mooi verhaal en wat heerlijk dat zulke dingen nog zo gevierd worden, Zuiderlingen hebben toch iets extra .
    Maak gebruik van deze blog om vooral jouw en alle anderen die de tentoonstelling in Roermond maken en beleven veel succes en plezier.

  5. Ik zie nu dat de artikelen in Dagblad de Limburger hierover het Draaksteken niet helemaal recht hebben gedaan. Miriam, vertel er in Roermond nog maar wat over!

  6. Als toelichting bij de jurk van de Koningin: Anita Smeets heeft voor de jurk een wollen/terlenka stof genomen in Brokaat dessin. De brede band om haar heupen is van fluweel, bezet met parels en strass stenen. De versieringen komen van armbanden die zij hiervoor uit elkaar gehaald heeft. Alles is met zilverdraad en bouillondraad op de band en mouwen geborduurd.
    Ik zal met veel plezier over het Draaksteken vertellen in Roermond, mijn man is grimeur bij het spel, vandaar dat ik me via hem erg betrokken voel!

  7. Ja Basje,maar Verhildersum met zijn historische dagen zit in het noorden en daar lopen ze dan,weliswaar met een knipoog,in oude kledij . Daar herleven dan de beginjaren van 1900 met zichten,paarden,dorsmachine,wafelbakster,kinderspelletjes,etc,en dus ,hier hebben ze ook wel wat. Leida

  8. @elma, goed dat je vermeld dat Miriam, samen met anderen, in het breicafé zit tijdens de expositie in Roermond. Iedereen kan aanschuiven.
    @basje, dank je wel! Het worden fantastische dagen.
    @Miriam Tegels, mooie aanvulling die ik aan de log zal toevoegen. Ik hoop dat Anita het niet te warm heeft met deze fraaie kleding.

  9. SOK & ZO, dat is de juiste naam voor het thema in het brei-café. Dus neem lekker je breikous mee. Tijdens het uitrusten kun je dan nog lekker een steekje breien.
    Elma

  10. zit ik zo eens na te denken over historische evenementen in het land, dan denk ik b.v. aan Anlooer etstoel.Het hele dorp gekleed als in de middeleeuwen,waar waarheidsgetrouw een rechtspraak wordt uitgebeeld.
    Of Bourtange met zijn Napoleontische schijngevechten of Coevorden met zijn ganzenmarkt.Och en zo zullen er nog wel veel meer zijn. Leida

  11. Wat een prachtige kostuums, het ziet er allemaal erg professioneel uit en wat lijkt het me bijzonder om dit in het echt te zien!

  12. Dan kan ik de Brabantse Dag in Heeze ook wel noemen.
    Ook zo’n feest waar het hele dorp bij betrokken is. Met als daverend slotstuk de cultuurhistorische optocht op zondag 30/8.
    Dit jaar voor de 52e keer met het thema: “Pracht, Praal, Theatraal”.
    Beesel, dat is toch om de zoveel jaar? Ik heb zoiets gelezen in de Limburger.

  13. Ook dit jaar (2016) weer fantastische voorstellingen van het Draaksteken in Beesel; mag je niet missen ! De voorstellingen staan gepland voor 12, 13, 14, 18, 19 en 20 augustus en als afsluiting een historische optocht op zondag 21 augustus 2016.
    Mede door een andere opstelling van de tribunes en de gebouwen zal het spel voor iedereen goed te zien zijn.
    Ook in deze editie zal weer te zien zijn dat er veel werk van is gemaakt om de middeleeuwse kostuums/plebskleding zo authentiek mogelijk weer te geven.
    Op t.v. was er al het een en ander te zien in het programma `Landinwaarts`; volgens mij wilde Dieuwertje Blok ook wel een rol in het spel …
    Meer info via http://www.draaksteken.nl Tot ziens in Beesel en ….veel kijkgenot !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *