Gezocht: ‘Twee zwarte platte petten’ anno 1856

Je bent doelgericht aan ’t surfen op internet, en toch kan het dan gebeuren dat je onverwachts tegen een mooi oud verhaal aanloopt. Dit overkwam Maaike.

Gezocht: ‘Twee zwarte platte petten’ anno 1856

In het verleden werden signalementen van verdachte, c.q. gezochte personen ook verstuurd naar de burgervaders. Dat daarbij ogenschijnlijk niet altijd even integer met de vraag: ‘Wie is/zijn de dader(s)?’ werd omgegaan, moge blijken uit het volgende schrijven van de commissaris van politie te Sneek:

In den avond van donderdag den 17 January zijn te Sneek ontvreemd uit den lakenwinkel:

1e Een lap donkergrijs gestreepte broekstof ter lengte van circa tien ellen.

2e Een lap donker blauwe stof met bruine ruiten en streepen ter lengte van circa vijf ellen en te gezamenlijke waarde van ongeveer zeventig gulden.

Die diefstal is vermoedelijk gepleegd door de gebroeders Heerke en Cornelis Blom, welke beide gisteren avond omstreeks half zeven uur, dragende een lichtkleurig pakje, deze stad hebben verlaten, de richting van Bolsward inslaande. Ruim een half uur later zijn zijlieden door twee agenten per rijtuig achtervolgd, welke hun spoor tot achter IJsbrechtum hebben gevolgd. Vandaar zijn zijlieden waarschijnlijk niet naar Bolsward getogen. Vermoedelijk hebben zij de lappen tot stukken voor broeken versneden en zullen die ten platten lande trachten te verkopen. Ik neem derhalve de vrijheid Uedelachtbare te verzoeken het bovenstaande met convenabele spoed aan de veldwachters Uwer gemeente te berigten, met last een nauwlettend onderzoek in te stellen, daaromtrent ook bij de kledermakers die deze stoffen welligt ter verwerking aangeboden hebben gekregen of toevertrouwd.

In de ontdekking van de bedrijvers dezer diefstal wordt het grootste belang gesteld, daar die personen onder de gevaarlijke dieven behoren, welke zoowel het platte land, als de steden onveilig maken. Het signalement volgt hierachter.

De ondergetekende verzoekt bij het geringste spoor, zoo spoedig regtstreeks berigt,

de commissaris van politie.

Vermoedelijk zullen zij door het platteland Leeuwarden proberen te bereiken.

Volgens de signalementen zou zowel Heerke als zijn broer een rond voorhoofd hebben, zou Cornelis’ kleur gezond zijn en die van zijn broer bleek, zouden zij geen baard dragen, blauwe ogen hebben en ruim een el groot zijn. Beide verdachten droegen een zwarte platte pet. Cornelis droeg tevens een donker schootrokje, terwijl Heerke een schierachtige witte jas zou dragen.

Om het de dienaren der wet nog gemakkelijker te maken de ‘venters’ op te sporen, werd er aan het bericht nog een staaltje van de ontvreemde stof toegevoegd.

Of beide ‘sujetten’ zijn achterhaald en of zij werkelijk de gevaarlijke dieven waren waarvoor zij werden aangezien, staat nergens in het archief vermeld!

Bron: Gemeente Wûnseradiel

15 gedachten over “Gezocht: ‘Twee zwarte platte petten’ anno 1856

  1. Wat een verhaal…..ga direkt bij mijn stoffen kijken of ik geen heling heb gepleegd…. Zo te lezen weet je het maar nooit!

  2. zouden er nu nog stoffen gestolen worden? het bericht doet mij aan het boek Het Pauperparadijs denken: eens je gecatalogiseerd werd als boef/bedelaar bleef je dat voor altijd – sterker nog het etiket bleef generaties hangen …
    je zou overigens nu wel willen dat de politie er zoveel werk van maakte als iets gestolen wordt …

  3. @lheurebleue, worden er tegenwoordig meer diefstallen gepleegd dan vroeger, waardoor de politie zich hier veel minder voor inzet?
    Of, hebben ze geen tijd voor ‘eenvoudige’ diefstallen op te lossen?

  4. Oh wat een heerlijk stukje om te lezen, ik heb het zojuist aan mijn Jan en kleindochter Sharon die bij ons logeert, met veel plezier voorgelezen.

  5. Als er nu stoffen gestolen worden gaat het meteen per hele container.
    Het is een verhaal wat uit een tijd stamt dat de veldwachter nog tijd had om zich in te zetten voor zulke zaken en daar een uitgebreid verbaal van te maken.
    Ik herinner mij nog dat mijn vader in een klein dorpje in Overijssel Rijksveldwacht was en op een Olympia typemachine zijn verbalen maakte. Er werd om een kopie te maken een carbonpapier gebruikt, het papier voor de kopie was erg dun. Één maal per jaar kwam er een monteur om de typemachine schoon te maken. Wij als kinderen vonden het prachtig als hij kwam en stonden naar zijn werk te kijken. Hij zong ook altijd een versje voor ons: “In de winkel van Sinkel is alles te koop”. Hoeden en petten enz. In deze winkel hadden de gebroeders Blom hun pet misschien wel gekocht.
    Leuk dat Maaike ons laat meegenieten van dit verhaal. Het is voor Maaike vandaag een bijzondere dag, ze voegt weer een jaartje toe. Maaike van harte gefeliciteerd.
    elma

  6. Maaike, fijne dag en bedankt voor het verhaal via Berthi¨´s weblog.Heb het geprint voor een oud.diender van 90 jaar die in mijn buurt woont..

  7. @Elma, ook een prachtig ‘oud’ verhaal!
    Ik herinner me wel de erg dunne velltjes carbonpapier. Wat een verschil met nu.
    @Maaike, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een heel fijne dag!

  8. Een el is, als ik me goed herinner 68 cm. Dat betekent in totaal ruim 10 meter gestolen stof en dat voor 70 gulden.
    Maar dat de heren ruim 1 el groot zijn? We zijn in de loop der jaren steeds groter gegroeid maar dat er zoveel verschil zou zijn…..

  9. @mieke s, 70 gulden is een flink bedrag voor 1856 en 1 el groot was mij ook opgevallen. Erg klein! Ik kan het me haast niet voorstellen.
    Ik heb nog geen tijd gehad om uit te zoeken wat een schootrokje is. Misschien zo’n klein werkschortje?

  10. Wat een verschillende leuke reacties op het verhaal! Dank ook voor alle felicitaties, het was een leuke dag gisteren! Berthi bedankt voor het publiceren!

  11. @Maaike, fijn om te horen dat je gisteren een mooie verjaardag hebt gehad.
    Maaike, jij natuurlijk bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *