Koninklijke waaiers

Het Koninklijk Huis gaat met de tijd mee. Een website was er al enige tijd, maar wist je dat er nu ook online exposities zijn op deze website? Op dit moment zijn er de volgende online exposities: Bijzondere boekbanden van het Koninklijk Huis, Koninklijke kerstkaarten van Rien Poortvliet, Prinsjesdag, Koningin Emma (1858-1934) als bruid, moeder en regentes, Sportalbum 1898, Geboorte, Portretminiaturen en Koninklijke Waaiers. Allemaal interessant om te bekijken, maar de Koninklijke waaiers in het bijzonder.

Ivoren brisé-waaier waarvan de benen van bloemmotieven zijn voorzien, met in het midden oranjebloesem. Een brisé-waaier bestaat alleen uit benen die aan de onder- en bovenzijde aan elkaar zijn bevestigd.

De waaier is, getuige de inscriptie op het voorste been, geschonken aan Koningin Emma (1858-1934) ter gelegenheid van haar huwelijk met Koning Willem III in januari 1879. De aanbieder, de graaf van Hompesch, heeft de waaier zelf vervaardigd. Op de voorzijde heeft hij de wapens van Oranje en Waldeck aangebracht en in elk been is aan de bovenzijde de letter van één van de elf toenmalige Nederlandse provincies uitgesneden.

Père Jules Donzel, een 19e eeuwse Franse specialist in het beschilderen van waaiers, heeft op deze waaier een afbeelding van een zigeunerin op een dorpsplein aangebracht. Het montuur van de waaier – ivoor met verguld zilverbeslag – is vervaardigd door de bekende Parijse firma Alexandre. Deze firma maakte tussen 1855 en 1875 waaiers van absolute top kwaliteit. De Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau heeft diverse waaiers van deze firma in haar bezit.

Het was een van de favorieten van Koningin Emma en op diverse foto’s heeft ze de waaier duidelijk zichtbaar in haar handen.

Waaier met een schildpad montuur met de naam ‘Hendrik’ in diamanten erop aangebracht. Het was een geschenk aan Koningin Wilhelmina van haar man Prins Hendrik ter gelegenheid van hun huwelijk in 1901. Het vouwblad is van Burano-kant, in de stijl van 17de-eeuws Venetiaans kant.

Koningin Wilhelmina is met de waaier afgebeeld op een portretminiatuur uit de collectie van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

20 gedachten over “Koninklijke waaiers

  1. Toch elke keer weer leuk , mn dag af te sluiten met jouw blogs Berthi! Niet zo oranje-gericht als ik ben, was dit wel een heel leuke! Nooit geweten dat deze site (van het koninklijk huis) bestond en zeker niet dat er dan ook nog zulk moois op te zien zou zijn! Prachtig die waaiers! De “bouwplaat”van de gouden koets zal ik ervan uitprinten, leuk voor de kleinkinderen! Dankjewel dus maar weer…

  2. Wat mooi van het Koninklijke huis, dat het gewone volk al dit moois mag bekijken. Vooral de boekbanden zijn schitterend en kun je nu rustig bekijken. Je ziet ze zo nog beter dan in een museum.
    elma

  3. Wat mooi !!
    En wat een kunstwerken er van waaiers gemaakt kunnen worden.
    Staat niet stil bij het gebruik ervan.
    Dat ze hier dus ook echt gedragen werden.

  4. Prachtige waaiers en wat moet dat een luxe gevoel geven bij gebruik en veel koelte, ik gebruikte er altijd een tijdens de overgang en die heeft mij door heel wat opvliegers heen geholpen.
    Groetjes
    Ines

  5. Het is mooi dat het allemaal op internet te zien is maar af en toe naar een echt museum is toch ook wel leuk.
    De waaier van de graaf van Hompesch vind een waar kunstwerkje.

  6. Wat een prachtige waaiers! Ik zou ze in het echt ook best eens willen zien. Bedankt dat je ons doorverwijst naar die site er is zoveel moois op te zien,ik vind de boekbanden ook heel bijzonder. Heb hem bij mijn favorieten gezet.

  7. Gisteren was ik in den Bosch. Voor de tentoonstelling “de Ideale Vrouw”.(In het noordbrabants museum) Daar zag ik ook een paar mooie waaiers met “stichtelijke” afbeeldingen. En een schitterend knottekistje maar helaas géén knottedoek. Alleen schilderijen met handwerkende vrouwen. Maar het was toch een hele leuke tentoonstelling.

  8. @ine, ik heb hier de folder liggen over die tentoonstelling. Goed om te horen dat de expositie leuk is om te zien. Kom ik binnenkort in Den Bosch dan loop ik even binnen in het Noordbrabants Museum.

  9. Voor Koninginnedag kun je een Nijntje kroon maken. Staat ook op de kindersite van het Koninklijkhuis. Een stamboom van Nijntje is er ook te vinden. Toevallig dat Nijntje ook op deze site aanwezig is.
    elma

  10. Mooie waaiers !!!,En een leike site van het Kominklijk huis.Wist dit niet en zal er zeker een bezoekje gaan brengen,

  11. Berthi wat heb je weer een boeiende site voor ons opgeduikeld !!!

  12. Berthi wat heb je weer een boeiende site voor ons opgeduikeld !!!

  13. Zeer mooie site. Waaiers heb ik altijd mooi gevonden.Vorig jaar ben ik naar de poppententoonstelling van prinses Juliana geweest. Om eerlijk te zeggen viel mij dat tegen. De kwaliteit van de poppen had ik hoger in geschat. Maar als je dit ziet is toch wel klasse

  14. mooie waaiers, ik geniet altijd van je site. Even ter info: donderdag as. 20.15 uur NDR ook wel Duitsland III: Estonia! Dit in het programma Mare TV, in de voorflits lieten ze handwerk dat op een tafel lag zien en liet een van de vrouwen een kous die ze aanhad zien met Estonian breiwerk. Het programma gaat natuurlijk over heel Estonia, maar is miscchien de moeite waard om op te nemen om in alle rust te bekijken .

  15. wat leuk! ik ben zelf een waaiermens. ben net een weekje in andalusie geweest en heb genoten van de prachtige waaiers die ze daar verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *