Pronkjournaal V

Vandaag heeft Elma voor het onderwerp tussenzetsels gekozen. Elma: ‘Bij de pronkrol wordt er tussen twee technieken meestal een randje of kantje gezet. Als je alles gelijk wilt hebben heb je nog al wat meters nodig. Op 10 meter pronkrol reken ik 15 meter kant. Koop wel genoeg het is later vaak niet bij te krijgen. Dit probleem heeft zich hier al voorgedaan. Om het op te lossen nemen wij een lange strook van de borduurstof en borduren na elk patroon een aantal open randjes zoals Mieke ze gemaakt heeft in pronkjournaal III. Je hebt dan een mooie afscheiding en hoeft er verder niks tussen te naaien. Je kunt van de voeringstof een tunneltje naaien en daar een kantje opzetten, ook een satijnlint in de kleur van de voering kun je als afscheiding gebruiken. Alle kantjes hoeven niet gelijk te zijn, er liggen vaak nog kleine stukjes in een doosje. Die kun je allemaal gebruiken. De rol van Leida heeft steeds verschillende kantjes. We werken ook veel met smalle aïdabandjes in div. technieken. Kruissteken, Holbein, Myreska, Marker witwerk, filet doorstoppen en div. andere technieken. Ook kun je een stukje borduurstof nemen waar je als afwerking een randje maakt met een muizentandje. Gehaakte en gebreide randen en dan natuurlijk de kantklossters onder ons, met een gekloste rand gewerkt in diverse technieken.

KRUISSTEEKPATRONEN

Dit randje is zeer geschikt om te borduren met garen met meerdere kleuren in de draad. Bijvoorbeeld ANCHOR multicolor, DMC color variation, of THE CARON COLLECTIE. Werk dan wel hele kruisjes om een mooi verloop te krijgen.

De kruissteken kun je ook vervangen door een kraaltje, gebruik een mooi gelijkmatig kraaltje, bijvoorbeeld van het merk MIll Hill.

Elk kruissteekpatroon kun je ook in doorrijgwerk uitvoeren. De stof moet eenvoudig af te tellen zijn, het liefst een beetje stevig. Elk hokje van de teltekening is twee weefseldraden hoog en breed. Werk steeds twee dezelfde rijen onder elkaar. Zorg dat de werkdraad zo lang is dat je niet midden in het werk hoeft af te hechten.



FILETHAAKWERK

Elke stip is één losse, elk streepje is één stokje.

Heb je nog niet zo veel haakervaring, oefen het kantje eerst met katoen nr. 8 en haak een stukje in het motief. Je zult merken dat het fijnere haken dan beter gaat.

Dit patroon komt uit de log van Berthi over het pronklaken van
7 januari 2008 en 11 januari 2008. Het was een kantje, het is omgezet in een tussenzetsel.

Om patroontjes van gekloste kantjes te plaatsen is erg moeilijk. De juiste maat van de prikking bepaalt de garendikte. Er is een aantal patronen in bewerking, die dan per mail besteld kunnen worden.’

17 gedachten over “Pronkjournaal V

  1. Vannacht hier al gelezen, nu even reageren op al dit moois !!!
    Elke keer wanneer ik pronkjournaal lees maakt mijn hart een sprongetje !!;-))
    Elma, bedankt voor de mooie, weer uitgebreide LES !!
    Zo leuk om alles hoerover te lezen en zo ideën op te doen.
    We krijgen hier zo een mooi naslagwerk.

  2. Zelf heb ik mij opgelegd om alleen patronen/motieven van rond 1900 of eerder te gebruiken. Waardoor ik het mij natuurlijk erg moeilijk maak.
    Ik heb een redelijk aantal boekjes uit die tijd waaronder veel DMC, die toch een schat aan patronen bevatten.
    OOk het boek ‘Ik kan Handwerken’ door H van Wessem geeft zoveel informatie en dat is in het Hollands.
    De nieuwe DVD ‘juf’ van Tesselschade leert ons ook veel.
    Op internet zijn veel DMC boekjes te downloaden en ook de Sajou letter boekjes staan daar op.
    Voorheen wilde ik geen Aïda gebruiken omdat ik dat zo modern vond maar heb ontdekt dat dat ook toendertijd al werd gebruikt.
    In de boeken van Hennie Stevan staan voorbeelden van pronkrollen die ik keer op keer bekijk voor ideetjes.
    En half dit jaar komt er een nieuw boek bij.
    Ook in de Ariadne heeft er eens één gestaan waar het patroon van te koop was.
    Zelf had ik al verschillende borduurwerkjes gemaakt met een breedte van 28/30 cm maar achteraf wil ik toch een smallere rol maken.
    Dus het is goed om er over na te denken en nu zo allerlei tips te krijgen.
    Ik ben er blij mee !!;-))

  3. veel succes allemaal met de rollen en de randjes, Ik doe niet mee, maar volg het , en vindt het spannend. en Marianne als 30 cm te lang is , er zijn ook scharen “”””

  4. Bedankt Elma voor je mooi ideeën!
    Voor de tussenzetsels kun je inderdaad goed randen uit het Markerwerk of uit Myreschka gebruiken. Beschouw het als oefenstuk. Deze technieken zijn hééél veel werk en 1 zo’n randje is dan nog goed te overzien. Je kunt dan ook beter beslissen of je een hele lap van die techniek in de rol wilt gebruiken.
    Ik ben ook van plan tussensetsels te breien van fijn garen. Frivolité kan ook.

  5. Het klinkt allemaal erg mooi en de pronkrollen zien er ook schitterend eruit. Maar zoals mijn juf Elma zegt schoenmaker blijf bij je lees. Ik houd het eerst nog bij geurzakjes. Een poosje geleden was ik met een letterlap begonnen. Zeer enthousiast begon ik met de buiten randen. Tot mijn schrik bleek het patroon niet symmetrisch te zijn .Toen ik het patroon begon bij te stellen klopte meerder dingen niet. Dus ik ben er maar weer mee gestopt. Ach, 1 ding scheelt van 1 grote lap kun je veel kleine lapjes maken.

  6. Elma heeft er weer veel tijd en energie ingestopt. Zoals marian’ne m al zegt wordt het een mooi naslagboekje, dan wel op internet!

  7. MM harten die sprongetjes maken, van handwerken wordt je blij. Door het te maken, er over te lezen of te tekenen.
    De patroontjes kun je prima gebruiken in je rol anno 1900. Het eerste randje komt ook voor op heel oude merklappen. Door het toepassen van materialen van deze tijd kan het steeds weer gebruikt worden.
    Het tweede randje vond ik als een stukje machinale kant in filet doorstopwerk.
    Het is om maar een paar ideeën te geven om één patroon in diverse technieken uit te voeren.
    Je hebt zelf vaak meer in huis dan je denkt aan patroontjes en alles mag en niets moet. Het wordt je persoonlijke pronkrol.
    Nu over de maat van de lapjes die zichtbaar zijn, tussen de 22 en 23 cm. De rest van de stof valt onder de omslag.
    Vaak heb ik gekeken op de oude pronkrollen wat voor een stof wordt er gebruikt.
    In de oude pronkrollen die ik bekeek wordt ook Aïdastof gebruikt.
    Mieke geeft het al aan dat diverse technieken heel veel tijd vragen, die worden hier altijd op kleine stukjes geoefend en dan gebruikt als tussenstukje. Hebben ze in het zuiden meer uren in een dag, hier lukt het niet om van die grote lappen te maken. Ik hoop dat ik jullie weer wat ideeën gegeven heb om je eigen pronkverhaal verder te maken.
    Elma

  8. heel interessant! aansluitend bij mm: ’t zou mooi zijn als je tzt alles over pronkrollen zou bundelen … een boekje??

  9. ik kijk altijd uit naar het pronkjournaal Reuze intersant, en eens eens ga ik ook zo iets moois maken.Marlies C

  10. Wat zijn we allemaal druk met op de een of andere manier betreffende de pronkrollen.
    Sjoerd en ik zijn met de laatste dingen bezig om morgen voor het eerst naar de drukker te gaan.”Het gait deur”.Het worden
    hectische maanden!
    Hennie.

  11. Hierbij wil ik een oproepje plaatsen.
    Ik ben echt onder de indruk van de pronklappen of souvenirs zoals deze getoond worden en informatie over gegeven wordt en ik ben van plan er ook een te gaan maken. Ik zou het echter heel leuk vinden om het in groepsverband te doen, zodat je elkaar kunt inspireren. Wie heeft er zin om bijvoorbeeld één keer per maand ergens in mijn omgeving bij elkaar te komen? Ik woon in Afferden (GLD) en wil ongeveer in een straal van 40 km rijden, dus ergens tussen Culemborg, Den Bosch, Arnhem/Nijmegen, Ede.
    Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

  12. Diny, wat een geweldig goed idee. Ik hoop dat het lukt om een groepje te vinden. Je kunt mij ook altijd mailen voor informatie over stoffen en gebruikte garens. Mijn mailadres staat in pronkjournaal II.
    elma

  13. @ Diny: ik kan je oproepje ook op de Merkwaardig-site zetten. Mail me maar of je dat al dan niet een goed plan vindt.

  14. @Diny, leuk om hier een reactie van je te lezen. Ik neem aan dat het weer goed met je gaat en dat je de draad gaat oppakken met activiteiten die jij leuk vindt.
    Ik hoop dat het gaat lukken om een souvenirgroepje bij elkaar te krijgen.

  15. Geweldig zoals de Pronkrollen een nieuw leven worden ingeblazen.Veel succes allemaal!
    Het Museum doet bij het organiseren van het
    28e Museumweekend op 4 en 5 april a.s.ook
    mee.Het thema is:Verleiden- laat u verleiden door een museumstuk!
    Wij doen mee,met als thema:
    ‘PRONKERSGOED.
    Zaterdag en zondag zijn we geopend van
    11. tot 17.00 uur.
    Toegang een vrije gift.
    Hennie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *