Marker rijglijf

Toen ik de korsetten van Hetty Boop zag, moest ik direct aan het rijglijf van Marken denken. Waarom? Zit er enig verwantschap in? Op de site van Hetty Boop lees ik dat de kwaliteit van haar meteen is te herkennen aan de belijning van de korsetten. En dat vertaalt zich niet alleen in de perfecte pasvorm. De intelligente plaatsing van de deelnaden veroorzaakt een zeer voordelig optisch effect. Hoe zat dat met het Marker rijglijf? Het Marker rijglijf is eigenlijk ook een korset. Het is aan alle kanten voorzien van baleinen, dunne baleintjes, die tussen stiksels ingeschoven werden, die mede hun aandeel hadden in de versiering van het rijglijf. In het boek De handwerken op het eiland Marken van Maria van Hemert, wordt een hoofdstuk gewijd aan de rijglijven. Maria van Hemert schrijft dat men al vroeg begon met het dragen van zo’n korset. Zodra het meisje ongeveer 12 weken oud was, kreeg zij een rijglijfje aan met slappe baleintjes. Naarmate het kind ouder werd, kwamen de steviger rijglijfjes tevoorschijn. Met 18 jaar werd de meisjesdracht verwisseld voor de dracht van een volwassen vrouw. Het rijglijf sloot dan van voren zodat op het rugpand de mooie versiering van vijf rozen te zien was. De rozen werden geborduurd op weerschijnstof die zwart en rood, zwart en bruin, rood en blauw, kon zijn. De koordzijde had hoofdzakelijk de kleuren: bladgroen, goudgeel, roze, lichtblauw, wijnrood en crème. Hieronder zie je een 19e of wellicht een 18e eeuws Marker rijglijf. Als je goed kijkt zie je dat er oorspronkelijk zeven rozen waren geborduurd. Dit was dus een rijglijf voor een huwelijk. Waarschijnlijk vond men het zonde om het rijglijf maar één keer te dragen zodat de twee onderste rozen werden uitgehaald.



24 gedachten over “Marker rijglijf

  1. Het borduurwerk vind ik mooi. Maar je in laten rijgen?? Neu liever niet.
    En die kleintjes? Hoe zit het dan met de ontwikkeling van ruggetje en botten en zo?
    Maar ik ga er maar van uit dat het niet om een wespetaille ging.

  2. PRACHTIG hé !!
    En WAT Ine zegt.
    Ik moet er niet aan denken om mijn ‘lijfje’ in te rijgen 🙂
    Zou dat soort garen nog bestaan.
    Zo’n mooi effect.
    In de jaren 70 stond er in de Ariadne een patroon van een rijglijfje.
    Ik ben er toen aan begonnen maar dat was met DMC geborduurd, toch anders hé
    Ik kan het niet zo snel vinden (op de zolder), maar mijn ‘lijfje’ zou er niet meer in passen ben ik bang !!

  3. Ik vraag me af of een korset wel prettig draagt. Eigenlijk kan ik me dat niet voorstellen. Zelfs je ademhaling lijdt er onder. Of vergis ik me? Ik kan niet uit ervaring spreken.
    Het borduurwerk van dit rijglijf is schitterend. De koordzijde heeft een mooie glans.
    Misschien heeft iemand nog in een naaidoos een strengetje koordzijde liggen?

  4. Koordzijde (ook wel pérlegenoemd) wordt nog dagelijks gebruikt en is in bijna alle kleuren te krijgen net als de splijtzijde. Anchor en DMC in de dikten 3,5,8 en 12.
    Finca in de dikten 3,5,8,12 en 16.
    Venus in de dikten 5, 8 en 12
    Het wordt gebruikt voor Hardanger borduurwerk, doorstopwerk, Myreska en platsteken.
    Berthi heeft de Marker rijglijfjes prachtig ver(inge)bonden met het werk van Hetty Boop.
    Een jonge vrouw met een enorme vakmanschap.
    Elma

  5. Mooi handwerk ! Ik heb één keer iets met balijnen aan gehad en vond het zeer benauwd zitten. Voor deze dames was het natuurlijk een stukje gewenning.

  6. Mooi dit borduurwerk op de Marker rijglijfjes.
    Jezelf inrijgen ,nou liever niet.

  7. Haar site bekeken. (moet een beetje lachen om de naam (lijkt op B Boop).
    Ze maakt idd prachtig fijn werk.
    En met een mooi ‘lijfje’ staat dat heel mooi.
    Ook voor feest of bruiloft zeer geschikt.

  8. Wat jammer dat het woord “zijde” zo vaak gebruikt wordt in de betekenis van “garen”. De garens die Elma noemt zijn gemaakt van katoen. Au vert à soie (juiste spelling?) heeft ook koordzijde van échte zijde en die is prachtig. De glans is wat minder dan de katoenen perlé. De dikte komt ongeveer overeen met nr. 16. De Handwerkboetiek in Roden heeft ‘m.

  9. Laatst was op tv een interview met een corsetdragende dame. Die deed het ding alleen af als ze ging douchen! In de loop van de jaren had ze daardoor een superslanke taille gekregen, die ze zelf geweldig vond.
    De vergelijking met de ingebonden Chinese voetjes kwam toen bij mij sterk naar voren!
    Al kan ik niet ontkennen dat het waarschijnlijk een mooi vrouwelijk silhouet kan opleveren voor bijvoorbeeld je trouwdag.

  10. Hetty Boop is inderdaad afgeleid van BETTY BOOP de strip- en tekenfimfiguur.
    In 1930 werd haar eerste film vertoond.
    Elma

  11. grappig om te weten van die roosjes ,als ik moest kiezen ,koos ik voor de versie van Marken, maar aan mijn lijf geen geregen lijf!

  12. Mieke s, bedankt voor de tip. Ik wist niet dat er ook zijde pérle garen was. Bij de Naaldboetiek in Roden ben je dan aan het juiste adres.
    Elma

  13. ikmoet er niet aandenken aan een corcet maar ik markerborduurwerk erg mooi Elly

  14. baby’s van 12 weken????
    ik wist hier allemaal niets van, heel interessant. en wat een prachtig borduurwerk. hier wil ik meer van zien & weten!

  15. Wat een prachtig log Berthi, een tijdje geleden heb ik in het nieuws van web-log gelezen dat er misschien ooit een boek gemaakt kan worden van je weblog als er genoeg interesse is voor zoiets.
    Jouw weblog is dan een prachtig document in boekvorm over handwerken in de breedste zin van het woord.

  16. Wat leuk Elma dat je de site van mijn dochter hebt genoemd en dat er nu een foto van haar werk op de site van Berthi staat. Hetty heeft al heel wat prachtige corsetten gemaakt en op haar website Hettyboop. nl zijn veel voorbeelden te zien voor wie er in geinteresseerd is. leuk dat het in combinatie met het Marker rijglijf wordt vermeld.

  17. @Lia Baumeister-Jonker, je dochter maakt prachtige korsetten, waarmee je tijdens een speciale gelegenheid kunt pronken!

  18. Prachtig , zo,n rijglijf en het mooie borduursel .
    De kleding van Marken is enorm kleurig .
    Zoals ook op de oranje feesten , dan zijn de costuums nog extra feestelijk .
    En een rijglijfje met 12 maanden ?
    Ja het waren oude gebruiken en er werd wellicht gedacht dat het zo goed was en het lange tijd zo is gebleven .

  19. @Gerrie, men wilde/wilt altijd het beste voor de kinderen. Alleen wat goed of slecht is voor je kind wordt nu anders gedacht dan in de vorige eeuw. En wie weet hoe men er over een aantal jaren over denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *