De smiley is jarig :-)

Vandaag is de smiley :-) jarig en wordt 25 jaar. ~<:-)

Het geboortebericht van de smiley:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)

From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark

things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(

Scott E. Fahlman, Amerikaanse wetenschapper, wordt gezien als de ontdekker van de smiley :-). Hij is de persoon die de hype van :-) heeft veroorzaakt en die tot op de dag van vandaag voortduurt. Hoe begon het allemaal? Op internet vertelt hij daar het volgende over: ‘Begin jaren tachtig werd er bij het bedrijf Carnegie Mellon veel gebruik gemaakt van interne berichten. Behalve zakelijke mededelingen werden hier natuurlijk ook veel grappen gemaakt. Althans, dat werd geprobeerd. Als er een sarcastische opmerking werd gemaakt, was er een groot aantal lezers die er niet direct bij betrokken was en die dit verkeerd interpreteerde, waardoor er vaak ruzies en discussies ontstonden die helemaal nergens over gingen. Toen kwam de suggestie om op zoek te gaan naar een teken of symbool, waardoor duidelijk zou worden wanneer iets serieus is en wanneer niet. Verschillende voorbeelden kwamen voorbij en tijdens de discussie dacht ik dat :-) wel een mooie oplossing zou zijn om een grap aan te duiden en :-( wanneer het serieus is. De laatste betekende al snel verdriet, frustatie of woede.’

Het lachende gezichtje, in de vorm van een gele button, met twee oogjes en een halve cirkel als mond, werd gecreëerd door Harvey Ball in 1963 in opdracht voor een verzekeringsbedrijf State Mutual Life Assurance uit Worcester in Massachusetts. Ball kreeg 45 dollar voor zijn ontwerp, en ondernam daarna nooit een poging om deze figuur te promoten of om rechten op het beeld te krijgen, zodat het in de Verenigde Staten in het publieke domein terechtkwam voor men dit kon doen.

25 reacties op “De smiley is jarig :-)

 1. gefeliciteerd !!! smiley :-))))))))))))).
  Ik had/heb niets met smiley’s.
  Vroeger wel eens wat stickertjes of zo gehad voor de kinderen.
  Nu ik internet zijn ze weer op mijn pad gekomen en zijn het idd ’emotie’ ikoontjes geworden. En gebruik ik ze als ‘lees’ tekens. Nu heb je ze ook met armen en pootjes, wat weer een heel ander toepassing geeft.
  En er is er maar één die weet hoe die smiley’s te hanteren en dat is Juul. Die maakt er bij elk logje een stripverhaaltje van, en dan vind ik ze leuk !!!!

 2. Leuk om vandaag met een smile te kunnen beginnen, ik was eel duf toen ik wakker werd, maar nu ik dit lees besef ik weer dat ik de enige ben die zelf een smile op mijn gezicht kan maken, hoewel dit logje wel helpt om me eraan te herinneren :- )))

 3. Leuk om te lezen zeg! Je staat er vaak niet bij stil dat alles een keer moet worden uit gevonden.
  En zo leren we er elke dag weer wat bij.

 4. @marian’ne m, vroeger heb ik een periode veel gele lachende gezichtjes geplakt op van alles en nog wat. Op internet zie je ze op veel plaatsen, maar op mijn weblog ontbreken de gele smileys.
  Juul heeft vaak gevraagd wanneer ze zouden komen, niet dus. Zij haalt de schade nu dubbel en dwars in op haar eigen blog.
  Maar… vandaag is het een speciale dag. Als je 25 jaar wordt, verdien je het om in het zonnetje gezet te worden en in dit geval met een stukje geschiedenis erbij.
  En zo kwam het lachende gezichtje toch eens op mijn weblog!
  @Hilly, af en toe als afwisseling een ander onderwerp vind ik leuk en deze smileys zien we regelmatig op de blogs. Dus toch weer een toepasselijk onderwerp.
  @Corrie, klopt helemaal en vandaag schijnt de zon, althans in het zuiden van het land, en dan krijg je direct een zonnige kijk op de dag. Ik ga dadelijk maar eens in de voortuin werken, met een heerlijk zonnetje op mijn hoofd!

 5. grappig, een student van mij schreef eens een werkstuk over de smiley en hoe die wordt gebruikt op het internet. Echt een handige uitvinding :-)

 6. Tot nu toe schijnt het zonnetje ook in het hoge noorden en dat maakt altijd blij!
  Leuk dit smiley-onderwerp :>

 7. en de vrouw die altijd een glimlach op mijn gezicht krijgt: Lenette van Dongen ,zij springt nu in de bres voor handwerken in het openbaar in haar column in de nieuwe “Opzij”.Hartstikke leuk!En serieus bedoeld trouwens.

 8. @Hilly, mensen die het handwerken een warm hart toedragen en in waardering naar boven trekken, dat moeten we hebben!
  Je maakt me nieuwsgierig naar de column, ik ga het lezen.

 9. @Tijm, prachtige dingen maakt Marije Geursen! Ik zag haar pas in een tijdschrift met één van haar ontwerpen. Heel bijzonder wat ze allemaal maakt.

 10. Berthiiii, liefff bedankt voor het kaartje + !!!:-)).
  Ik herkende het idd nog en weet nog de molen/rek waar je hem in had staan. Ik heb toen mijn vinger opgestoken om hem te ontvangen en nu heb ik hem, hij is leuk !!!!

 11. En Luuk is vandaag jarig, maar dat wist je natuurlijk al ;)
  Het sporten vanavond is gepaard gegaan met een blessuere: ik heb mn voet omgeslagen en kan nu niet meer op mn linkervoet staan :( Maar ik kom morgen niet al te laat naar huis, misschien kruipend maar ik kom er wel! :)
  Tot morgen!

 12. Hoi Luuk en Eline,
  Uiteraard ook de felicitaties voor Luuk!
  ~<:-) ~<:-) ~<:-) ~<:-) ~<:-) ~<:-) ~<:-) Ik had toch niet verwacht dat jullie nog tijd zouden vinden om mijn weblog vandaag te bezoeken!:-) Eline, wat vervevelend!!

 13. Gefeliciteerd ik hou mijn werkstuk over smiley kun je mij wat informatie geven

 14. @isa, informatie genoeg te vinden op internet! Ik wens je veel succes!
  Ik maak je werkstuk niet, dat moet je zelf doen!:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *