Kitty van der Mijll Dekker

Na afloop van de voorjaarstextieldag , afgelopen donderdag, had ik nog tijd om de expositie In het spoor van het Bauhaus, weefwerk van Kitty van der Mijll Dekker te bekijken. Een mooie overzichtelijke expositie van werk uit zowel de Bauhaus-tijd als later. Tegen de wanden hingen divankleden en tafelkleden. In vitrine’s waren voorbeelden van proefstukjes uit haar opleiding te zien en weefwerk dat zij ontwierp voor linnenweverij Van Dissel. Gisteren was alweer de laatste dag van deze expositie, maar de publicatie zal zeker nog verkrijgbaar zijn in het Textielmuseum.

Kitty van der Mijl Dekker (1908-2004) kreeg haar opleiding aan het Bauhaus in Duitsland. Zij studeerde af aan de weverijafdeling. In Nederland leidde zij bijna 35 jaar een eigen weverijatelier en was als textielontwerper voor linnenweverij Van Dissel werkzaam. Als docent aan het IvKNO (de huidige Rietveld Academie) gaf zij jarenlang de ideeën van het Bauhaus aan talrijke studenten door.


Kitty van der Mijll Dekker heeft de Nederlandse theedoek gemoderniseerd. Voor Van Dissel ontwierp ze frisse ruit- en streepmotieven. Haar beroemde rood/blauwe droogdoek is opnieuw geweven in het Textielmuseum en te koop in de museumwinkel.





26 gedachten over “Kitty van der Mijll Dekker

  1. Nou ja zeg, dit kwam ik vanmiddag (gisteren) tegen in mijn puzzle zoektocht, dacht gelijk aan jou bij het zien van de theedoeken :-))).
    Morgen verder lezen !!
    (ga even een prikje extra nemen, door de consternatie vergeten ontdek ik nu OOOOO)

  2. Kan geen kwaad hoor, viel alleen eerder in slaap en dacht dat ik van het puzzelen zo moe was geworden.
    Nu klaarwakker natuurlijk :-))).
    Voor zo, welterusten !!!

  3. Wat een prachtig weefwerk .
    Mooi ontwerp theedoek . Zo,n dagelijks gebruiks voorwerp in frisse kleuren .
    Ik denk dat in de keukens met vaatwasser toch ook wel een droogdoek zal hangen voor de kleine afwasjes tussen door .
    We kunnen toch niet zonder zo,n doek .
    Toen ik de foto,s voorbij zag komen was mijn gedachte , o fijn weer eens mooi weefwerk .
    Als ik zo nadenk over lang vervlogen tijden dan heb ik enkele weverijen mogen bezoeken .
    In Nijverdal , toen daar nog een gewone weverij was . Tegenwoordig wordt er meen ik iets geheel anders geproduceerd .
    In Bergeyk de bekende Ploegstoffen weverij .
    Hoe is het daar eigenlijk mee ?
    Ik dacht dat het nog wel bestond .
    Er was ook japonstof te koop , o.a. bij de Bijenkorf .En wat een prachtige kleuren die Ploegstoffen . Later werd er meen ik alleen nog gordijn en bekledingstoffen geweven .
    In Bielefeld enkele handweverijen gezien .
    Nu komt er weer vanalles boven .Een vakantie in Zwitserland tijdens een lange wandeling door de bergen zomaar een kleine handweverij ontdekken , waar twee dames prachtig linnen weefden .
    En dan kun je niet zomaar doorlopen , daar heb ik enkele leuke werkstukjes gekocht .
    Misschien hebben we nog foto,s gemaakt . Ik weet het niet meer .
    Tentoonstellingen van handweefwerk .
    Ik droomde er wel van om een weefstoel aan te schaffen en heb ook nog wel even les gehad samen met enkele collega,s op de zolder van ons ziekenhuis .
    Onze lerares was een Zweedse en had haar hele huis ingericht om te kunnen weven .
    Als je echt met een weefstoel gaat werken heb je wel wat ruimte nodig .
    In museum Mesdag zag ik eens een expositie van een echtpaar .Zij met weefwerk en hij met schilderijen .
    Mooi als je elkaar kunt stimuleren met bijv. durf voor kleuren keuze .
    Weverij het Paapje was hier in de buurt .Genoemd naar de Papestraat in Voorschoten waar deze weverij ooit begon .
    Ik ben er helaas nooit geweest , maar kende wel een jonge vrouw die er lange tijd werkte .
    Momenteel zit deze weverij helemaal aan de andere kant van het land .
    Lees ik hier boven over proefstukjes .
    Van de beginlessen moet ik toch ook nog zoiets hebben .
    Kom ik dat nog tegen bij mijn ruimwerk ?
    En vaak ontdek je dat er soms veel te veel opgeruimd wordt .
    Ik lees de naam van Dissel , waar is die weverij ?
    In Heemstede was vroeger een Blokker (niet van de Blokker , die we nu overal hebben ) winkel .heel bekend bij handwerksters weefsters en later quiltwerk .
    Er was een familie lid van de Blokkers ,afkomstig uit Zweden en een groot weefster . Later werd zij ernstig ziek .
    Ik herinner mij prachtige artikelen in bladen over het weefwerk .
    Irma Sampler , haar quilt winkel naast Het Frans Hals museum inmiddels voortgezet door een van haar medewerksters .
    Irma werkte eerder in de winkel van Blokker .
    Er was toch ook een grote weefkring in ons land .
    Ik hoor er weinig meer over .
    Dit was een weefwandeling uit lang vervlogen tijd .
    En dat kwam allemaal door die mooie geweven theedoek .

  4. Mooie theedoeken, frisse kleuren.
    Met weven heb ik niet veel, snap er niets van. Wel wat kleine kinderdingetjes geprobeerd op een kartonnetje.
    Bij de 3 delen Handwerken zat een weefgetouwtje, zit nog in de verpakking!
    En ik denk ook aan de grote apparaten die je in de jaren 70 zag in de handwerkbladen.
    Wat stil hier na onze evenerende dag gisteren, allemaal even bijkomen. Alleen Gerrie zit hier fris en fruitig weer een van haar mooie herinneringen te schrijven :-))). Goede morgen Gerrie, zag je net al maar moest eerst even de kinderen uitzwaaien :-)).

  5. Bij dit log denk ik aan mijn bezoek aan het Textielmuseum vorig jaar. Ik was samen met een vriendin die niet zoveel als ik heeft met textiel (maar is wel dol op musea) dus waren we er eerder doorheen dan anders het geval zou zijn geweest. In de museumwinkel had ik van alles aan willen schaffen, er worden nog steeds zoveel mooie dingen ontworpen en gemaakt. Ik ga er zeker nog eens naar toe.
    Ook denk ik aan een prachtige shawl die een vriendin voor mij had geweven. Ze had kleuren en garen speciaal uitgekozen op mijn persoonlijkheid zei ze. Daar word ik altijd even stil van en het waren kleuren die ik nu nog steeds mooi vind. Helaas raakte ik een half jaar nadat ik de shawl cadeau had gekregen betrokken bij een auto-ongeluk (een veel te stoer jong binkie dat pal achter mij de bocht veel te hard nam, tegen de stoeprand aan knalde en vlak voor mij tegen een book knalde). Gelukkig hadden mijn jongste zoon en ikzelf niets, maar ik stond wel als eerste bij de gewonde chauffeur en had niets anders dan die pas gewassen shawl om het bloeden te stelpen. Later heb ik op verzoek van de passagier mijn adres gegeven zodat ze de shawl konden terug sturen. Nooit meer iets van gehoord! Ben ik erg boos over geweest. Dingen als zo’n prachtige zelf gemaakte shawl blijf ik missen.

  6. ha, gelukkig vandaag géén 186 reacties 😉 Dat was me echt te veel. Met een mooie theedoek is afwassen opeens leuk! Ik snuffel ook altijd uitgebreid in de museum winkel als ik in Tilburg ben. Jammer van je shawl, Corrie.

  7. Hallo Gerrie! Er komt veel voorbij in jouw verhaal wat ik herken. Tja, weven is voor mij helaas verleden tijd. Mis het wel heel erg soms. Kun je mij weggen hoe die Zweedse weeflerares van jou heette?

  8. @Gerrie, wat een mooi en uitgebreidt verhaal van je. Weven wordt nog steeds gedaan, maar de weefkringen worden alsmaar kleiner en zijn aan het vergrijzen. Helaas komen er geen nieuwe jonge mensen bij. De afgelopen jaren heb ik voor een aantal weefkringen een lezing gehouden en telkens kreeg ik te horen dat zij op dit moment geen nieuwe leden krijgen. Je moet natuurlijk thuis plaats hebben voor een weefgetouw, ook al is het een klein weefgetouw, en wat nog belangrijker is de tijd die vaak ontbreekt.
    Afgelopen donderdag zag ik alleen oudere mensen rondlopen op deze expositie. Er waren voldoende jongelui aanwezig, maar die waren veelal bij de machines te vinden.
    Het zou jammer zijn als er straks niets meer over zou blijven van de weefkringen, maar gelukkig wordt de Landelijke Weefdag altijd goed bezocht. Hopelijk zal dit blijven!
    Gerrie, wat heb jij in het verleden veel musea bezocht. Erg leuk dat je ons telkens weer een mooi verhaal weet te vertellen.
    @Corrie, wat een naar verhaal.
    @Marcella, het is moelijk om met lege handen weg te gaan bij de museumwinkel van het Textielmuseum.

  9. Toen ik in mijn twintiger jaren in hartje Parijs woonde, heb ik daar een weefcursus gevolgd in een groepje van 4 dames en alles minutieus opgeschreven, want we woonden niet zó ruim, dat ik er een weefgetouw kon hebben.
    En daarna was ik te druk met allerlei andere dingen. Had later in Zd. Limburg wel een buurvrouw, die een kamer liet uitbouwen voor een fortuin, om er haar weefgetouw (uit Scandinavië) te kunnen plaatsen. Ze heeft er zegge en schrijve 3 stukjes op geweven, waarna het hele geval uit elkaar gehaald werd en op zolder opgeslagen!!
    Maar de belangstelling voor weefwerk is bij mij wel altijd gebleven. Het museum in Tilburg is dan ook een interessante plek en héél veel andere musea hebben mooie stukken. Genieten!

  10. Zo, dat wordt dus naar het Textielmuseum voor die mooie theedoeken!!!

  11. Het wordt toch eens tijd dat ik naar Tilburg ga…Ben het eens met Marcella: afwassen wordt leuker met mooie doeken. Deze zijn erg leuk. En fris.

  12. Of ik zoveel musea bezocht heb , och ik loop al een aantal jaren rond op deze aardbol .
    Ik bedenk opeens dat er nog een bekende weefster is die iedereen wel zal kennen .
    Rita Kok , de vrouw van onze oud minister-president .
    Ik heb haar werk nooit gezien , dan alleen een reportage in een of ander tijdschrift en ik dacht ook op TV .
    En later ontdekte ik dat ik nog een weefboekje van haar , heb zij schreef het met een andere weefster samen. Het ging over Stokjes weven .
    Ik was daar toen erg in geinteresseerd .
    Het is een manier van weven zoals ze ook wel matten weefden , vroeger werd dat veel gedaan in blinden instituten .
    Het boekje stokjes weven wilde ik zuinig bewaren mocht ik later erge last van reuma krijgen , het leek me fijn als ik dat nog zou kunnen doen .
    Ik heb wel vaak last van mijn atrose handen , maar vind toch dat ik nog niet aan de stokjes van Rita Kok toe ben .

  13. Marian’ne wat moest ik lachen dat je mij zag zo fris en fruitig !
    Ik liep al zo vroeg op , en na mijn lange verhaal ben ik weer een hele tijd in de stoel gaan dutten en zette de wekker .

  14. Prachtige verhalen!
    Bij mij thuis doen de kinderen de afwas. Als ik ergens mooie theedoeken zie, laat ik ze als cadeautje inpakken,…Thuisgekomen roep ik dan: Verrassing! Erg he, zo’n moeder,…

  15. Als ik naar deze mooie geweven doeken kijk moet ik even denken aan mijn pleegzus die op een dagactiviteitencentrum werkt waar nog volop geweven wordt, prachtige kussen en tafelkleden van diverse materialen worden daar gemaakt.
    Zelf ben ik verschillende keren naar het Textielmuseum geweest en de laatste keer kreeg ik allerlei materiaal mee om voor de klas te laten zien welke fases de schapenwol door gaat voordat het inderdaad een draad geworden is om te weven of breien. Ook kreeg ik een hele zak met restanten knotjes weefwol mee, die gebruikt waren voor de verschillende opdrachtweefwerken. Ik laat er mijn kinderen in de klas mee borduren.

  16. @Berthi,
    Ik zit weer te genieten van alle verhalen, die volgden op jouw logje!
    Dat is het voordeel als ik niet meer als eerste reageer, en ik spook ’s nachts ook minder..
    Ik ben al geen “eeuwen” bij ’t Textielmuseum geweest, ik zie net op hun site dat ze een nieuwe entree gaan maken.
    Als men naar het textielmuseum gaat moet men de damastweverij die ernaast/achter ligt niet vergeten te bezoeken.
    :o)
    @Gerrie, door jouw reactie, komt er bij mij ook weer e.e.a. bovendrijven, en steek ik weer nieuwe Dingen op! :o)
    @Corrie, wat een indrukwekkend verhaal.

  17. @Gerrie, Rita Kok… natuurlijk! Ik heb enkele jaren geleden nog een interview gelezen van haar in een tijdschrift en daar stond ook weefwerk in afgebeeld.
    @ingrid h.g., zeer herkenbaar!! Als ik iets leuks voor mezelf koop laat ik het keurig inpakken en thuis laat ik het nog een poosje liggen voordat ik het ga uitpakken! (^_^) (^_^)
    @Juul, heb je ook gelezen dat het Textielmuseum een poosje dicht gaat voor de verbouwing? Misschien nog snel richting Tilburg gaan??
    Sluiting van het Textielmuseum:
    van maandag 8 oktober 2007 tot en met zaterdag 24 mei 2008.

  18. Ik vond de tentoonstelling erg mooi. Nog steeds eigentijds en niets aan glorie verloren. Verder ook onder de indruk van alle mogelijkheden.

  19. Hallo allemaal,
    Heb zoeven jullie reacties n.a.v. de Kitty tentoonstelling in Tilburg bekeken. Ik ben als conservator bij Het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse in Epe betrokken. Omdat de Veluwe ons verzamelgebried is en Kitty het grootste gedeelte van haar leven op de Veluwe m.n. Nunspeet heeft doorgebracht hebben wij dit jaar een tentoonstelling aan haar gewijd. Dankzij de geweldige medewerking van het Audac-Textielmuseum hebben wij een interessante tentoonstelling over haar en haar werk kunnen inrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *