Merklapjes van Lily

Pauline van de Ven fotografeerde de twee merklapjes die gemaakt zijn door Alice (Lily) Bury. Zij is de dochter van Michel uit het boek De man met de hoed . Onlangs stuurde Pauline de foto’s naar mij toe.


Meestal zijn de schoolmerklapjes geborduurd met rood garen. Vermoedelijk heeft dit met de prijs te maken. Rood borduurgaren zal goedkoper geweest zijn dan bijvoorbeeld blauw borduurgaren en men merkte het linnengoed vaak met rood of wit garen. Dat we hier een donkerblauw schoolmerklapje zien is uitzonderlijk. Dit zal zeker op een school gemaakt zijn die het financieel beter had, dan een gemiddelde andere school. Pauline liet me weten dat Lily inderdaad op een ‘rijke’ kostschool zat.
Als er aan de achterkant van het lapje van Lily enigzins lange draden te zien zijn die niet zorgvuldig afgehecht zijn, dan hoefde Lily niet zuinig om te springen met het borduurgaren. Dat zegt ook iets over de ‘rijkdom’.
Op het merklapje staan twee jaartallen: 1925 en 1926. Het is zo goed als zeker dat ze een heel schooljaar aan dit merklapje heeft gewerkt.
In deze log schrijf ik over schoolmerklapjes. Hier staat de opbouw van een merklapje beschreven. Dit komt overeen met het merklapje van Lily. Het merken van het linnengoed komt aan bod in deze log . Uiteraard bestond er speciaal borduurgaren om je initialen te borduren.


Dan het tweede merklapje uit 1927. De kleuren licht blauw en oranje vallen me op. Was de familie oranjegezind? Of vond Lily deze kleuren mooi?
Links onder in de hoek heeft ze haar initialen geborduurd: LB, Lily Bury. Dan zien we nog drie andere initialen: AK, BL en JV. Misschien familie? Misschien vriendinnen van Lily? Of was ze verplicht om de initialen van de handwerkjuf en andere leerkrachten te borduren? Onder het initiaal JV is het cijfer 6 geborduurd en onder BL het getal 12. Dit was een oefening om later het linnengoed goed te kunnen merken. Men had 6, 12, 24, 48 etc. stuks linnengoed in voorraad.
In het midden van het merklapje zien we links en rechts twee hondjes geborduurd. Had Lily één hond thuis of wellicht twee honden? Ze kan ook twee honden geborduurd hebben voor de symmetrie. Pauline vertelt me dat ze thuis geen hond hadden, maar wellicht dit haar wens was. Later nam zij een hond. Dan zien we een man op de fiets. Dit is misschien haar vader Michel. Het patroon heb ik terug gevonden in een oud D.M.C boekje: Bibliothek D.M.C Merk Stich 1te serie.
Boven de man met de fiets zien we een motief geborduurd dat ik het meeste vind lijken op een kroon.
Rondom borduurde Lily mooie sierrandjes.

33 gedachten over “Merklapjes van Lily

  1. Een heel erg leuk verhaal! :o)
    Fijn dat Pauline ons laat meegenieten!
    :o)
    Ik heb ook van die rafeltjes op school gemaakt, maar daarna nooit meer.
    Volgens mij is ’t motiefje ook een kroontje.
    Voor de liefhebbers:
    http://crucifilistes.pressotech.com/grilles/afficher.php3?id=18&num=0
    Op deze site zijn heel erg veel leuke freebies voor merklappen te vinden…
    ook hondjes:
    http://crucifilistes.pressotech.com/symboles/grilles/AN_chien1.gif
    http://crucifilistes.pressotech.com/symboles/grilles/AN_chien2.gif
    http://crucifilistes.pressotech.com/symboles/grilles/AN_chien3.gif
    Hier zijn de dieren, bovenaan de pagina staan de linkjes naar vele andere motiefjes:
    http://crucifilistes.pressotech.com/symboles/grilles.php3
    http://crucifilistes.pressotech.com/grilles/index.php3
    Veel plezier!
    @Marian’ne,
    pssst, er staat ook nog een Fleur de Lys.
    http://crucifilistes.pressotech.com/symboles/grilles/FL_lys.gif
    :o)

  2. Pssst, je kunt op de fietsers (die in de link) klikken, dan verschijnt er een vergroot patroon…
    :o)

  3. Hoi Berthi ,dit is heel leuk, vooral omdat ik het boek aan het lezen ben.Groet Martine

  4. Zuinig bewaard gebleven die merklapjes. ik vraag me af waarom de letters van de blauwe merklap de bovenste rij zo door elkaar staan?
    Marlies

  5. Wat een leuke lapjes en leuk verhaal!!! Blauwe lapjes zie je inderdaad niet veel.
    Echt jaren 20/30 stijl. In die tijd kreeg je meer gekleurde (school) lapjes, ook rood/blauwe zie je dan meer. Ik heb er ook een uit die tijd gemaakt voor het Abc-en.
    Het 2e lapje is een echt jaren 20/30 stijl (na de Jugendstil), meer hoekige/rechte randjes, franjes en met die motieven, fietsertjes,treintjes, bootje, luchtballonnen en hondjes. Ook in die stijl ben ik aan het borduren, de oranje kleur (bv met zwart) was een mode kleur, zie je veel terug in het interieur, stoffen, keramiek.
    In de boeken van Hennie Stevan (Groningen)zie je daar voorbeelden van, in de Komplete Handwerken (grote 3).
    In het boek ‘Repertoire des Motifs’ van Valerie Lejeune staan veel van deze motieven. Ja en natuurlijk in de oude DMC boekjes.
    Het is een boeiende periode, qua stijl, om te borduren. Ook meubeltjes, klokken, vazen en serviesgoed uit die tijd zijn leuk.

  6. Marlies, dat waren de letters die de meisjes het eerte leerden borduren, door de rechte vormen was dat nog makkelijker, daarna leerden ze de letters met boogjes en ronde lijnen.

  7. @Juul, het motief van ‘de man op de fiets’ lijkt erg veel op het patroontje uit het oude D.M.C boekje.
    Patronen van hondjes heb je in allerlei variaties. Ik heb in mijn boeken gezocht en kwam er veel tegen, maar niet het exact hetzelfde hondje dat Lily borduurde.
    @martine, leuk dat jij het boek al aan het lezen bent. Ik heb het boek afgelopen donderdag gekocht, maar het lag al enkele weken bij de boekhandel.
    Vorig jaar las ik de voorpublicatie en ik was er zo door gegrepen dat ik het al vanaf die tijd volg.
    @marlies, als je op het woordje ‘log’ klikt, dan krijg je antwoord.
    Ik zal een stukje tekst kopiëren uit deze log:
    ….. “Om de verschillende richtingen te leeren, waarin de draad bij het merken van letters wordt gewerkt, is het noodig, vooraf eenige randjes te laten merken…… . Dan de druk-hoofdletters, beginnende met de I, omdat de stokletters één of twee I’s als hoofdvorm hebben, zooals: I, H, M, N, J, L, T, F, E, P, R, K, D. De schuine letters A, V, W, X, Y,Z. De ronde letters U, C, G, O, Q, S. Daarna de cijfers.
    Wanneer hieraan de opklimming geleerd is, kan men vervolgens de letters alphabetisch laten werken, of in plaats hiervan tot herhaling elke leerling haar eigen naam op den merklap laten zetten. …..

  8. Bedankt voor de uitleg Marian’ne [zometeen vliegt deze verwende kabouter even naar je mail! ] en Berthi , over de letters.
    Marlies

  9. Leuk Berthi, weer zo’n interessante log!
    Ik heb alle links gelezen en zojuist het boek bij Bol.com besteld. Ben erg benieuwd geworden en vind het steeds leuker om van alles ook te lezen over het handwerken.
    Dank je wel!

  10. @Mienke, …. en ik vind het ontzettend leuk als mensen genieten van het lezen over handwerk/textiel!

  11. Aandoenlijk letterlapje! Hoe vaak zal er iets uitgehaald zijn en hoeveel zuchten (en misschien zelfs tranen) zullen er tussen de blauwe draadjes zitten?
    Volgende week een midweekje weg met quiltvriendinnen en wat neem ik mee (naast een karrevracht quiltklussen): het boek van Pauline v.d. Ven. Dankzij jouw log en nu weer je leuke aanvulling op borduurgebied.
    Ik had het bestaan nooit vermoed, als ik geen logfan van je was! En met de vele links die Juul uit haar hoge hoed tovert zijn we weer tijdenlang zoet achter de pc (en komt er van ons eigen handwerk “niets” terecht 🙂 ). Ik ga vast afkickverschijnselen krijgen volgende week 🙁 bijna een week zonder pc!

  12. @ineke, leuk dat jij het boek ook al hebt en dat het mee mag met de quiltreis. Ik zal je leuke reacties missen!! En… je zult zeker moeten wennen zonder computer!:)))
    Ik wens je alvast een geweldige week toe en je brengt vast vele mooie verhalen mee terug!!!

  13. Heel mooi!! Zeer mooi verhaal om te lezen!!
    De links van Juul zijn ook weer niet te versmaden!!
    Merklappen en abctjes hebben mij tot voor kort nooit zo getrokken…totdat ik er meer van af kwam te weten!! Nu vind ik het heerlijk om over antieke en oude merklappen en abctjes te lezen. Over de stoplapjes lees je veel minder….Juul??? Linkje?? :o)

  14. @Wilma, het is niet vreemd dat je veel minder leest over stoplappen. Deze zijn namelijk veel minder gemaakt dan merklappen. Het was niet voor iedereen weggelegd om een (mooie) stoplap te maken.
    Ik zal eens kijken of ik binnenkort iets kan laten zien.

  15. @Wilma, Google! ;o)
    En we wachten op waar Berthi ons mee gaat verassen…
    Ik heb nog nooit een stoplap gemaakt, maar wel in de kast liggen, …nog in pakketvorm.
    ;o)

  16. Leuk Ineke dat je op quiltmidweek gaat volgende week! [een week later mag ik!!!]
    Nou ben ik wel heel nieuwsgierig waar jullie heen gaan en wat jullie gaan doen en met hoeveel jullie zijn en zo.
    Ik wens jullie een produktieve gezellige midweek , geniet er lekker van en je komt vast helemaal opgeladen en afgedraaid thuis!
    Groetjes van Marlies

  17. @Marlies, het is maar goed dat jullie niet tegelijk op reis gaan. We willen de reacties van jullie niet missen…. of kan jij tijdens de midweek wel ergens achter de computer kruipen?

  18. @Marlies (en anderen): onze quiltbee gaat ieder jaar in een zeer luxe vakantiehuis (of twee, naast elkaar), steeds op een andere plek in Nederland. Drente, Zeeland, Limburg, Texel, Overijssel hebben we al “gehad”. Nu gaan we naar Baarschot-Diessen (zuidoost van Tilburg). We gaan naar tentoonstellingen in de buurt, quiltwinkels, musea, we wandelen in de omgeving, gaan uit eten of maken om beurten zelf eten. Meestal zijn er 6-8 deelnemers. Er wordt ook gequilt, meestal in de avonduren. En héél veel gelachen!
    Jij ook een heel gezellige week toegewenst!

  19. @Ineke en Marlies,
    Gezellig, veel plezier!
    En vertellen hoe ’t was als je weer terugkomt.
    :o)

  20. Ik ben heel benieuwd waar je mee komt, Berthi. SPANNEND!!!
    En ja Juul, ik zal gaan googlen. Niet vandaag want ik zit bij te komen van een oppasdag met kleinkinderen….zo gezellig en knus die kleine knuffels!!!

  21. @Wilma, die kleine vingertjes…, en dat neusje…, en die oogjes…
    Rust maar lekker uit, en het internet wordt (ook) alleen maar groter, hoe langer je wacht…
    :o)

  22. @Juul: Dank voor je goede wensen. En “I will keep you posted” 🙂
    Groet

  23. @Marlies en Ineke,
    Leuk, leuk, leuk!
    Heel veel plezier, ben echt niet een klein beetje jaloers!

  24. @Ineke en Marlies heel veel gezelligheid!!
    Wij achterblijvers horen wel hoe het was!!
    Het internet wordt heel snel alleen maar groter, Juul!! :o)

  25. @Mienke en Wilma,
    hartelijk dank voor jullie aardige wensen!
    Er komt wel een klein verslagje bij terugkeer.
    Ga nog even zoeken of er iets leuks net over de grens te zien is, België is maar een steenworp.
    Groet,
    Ineke

  26. Prachtige merklapjes . Ze hebben elk hun eigen charme , vooral het mooie kleurgebruik .
    En weer zo fijn dat dit bewaard gebleven is en nu getoond wordt .

  27. O , Juul wat gaf je weer veel leuke link,s door !
    Ik heb zoooveel gezien en sloeg steeds weer zijweggetjes in en wat een ABCeetjes waren er . Art-Postal en veel leuke borduur ideeen .
    Ik wil ook alles maar zien en zou ik zelf nog aan borduren toe komen . . . . ?

  28. @Gerrie,
    Dat heb ik nou ook!
    Ik surf me helemaal suf… ;oD
    Ik kwam via die link nog bij een borduur speelfilm die ik nog niet kende.
    :o)
    http://www.filmfocus.com/films/13433-Brodeuses_A_Common_Thread.html
    http://www.filmfocus.com/streaming_media/asx.php?trailer_id=1025&speed=1&PAGEID=16062576&TARGET=SITE=FILMFOCUS.COM/AREA=FILMFOCUS.COM_TRAILERS.SPOTON
    Plus nog véééééél meer zijweggetjes/linkjes over deze film/nouvelle.
    Wie heeft ‘m al wel gezien?
    :o)

  29. @Juul, ik heb de film in 2004 in het Filmhuis gezien. Volgens mij heeft hij niet in de bioscopen gedraaid.
    Het is een eenvoudig verhaal, maar door de rust die de film uitstraalt heb ik genoten. En leuk dat het een Franse film is. Eens wat anders.

  30. @Berthi,
    bedankt, hij is ook op DVD verschenen.
    Hij zou op t.v. moeten komen…
    :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *